Nejvyšší soudy zemí EU kritizují Erdoganův postup vůči justici

Na odvolávání soudců či žalobců po nedávném pokusu o puč v Turecku reagují předsedové nejvyšších soudů zemí EU. Ti ve společném prohlášení mluví o útoku na nezávislost soudnictví a systémovém ohrožení právního státu. Text prohlášení zveřejnil na webu Nejvyššího soudu ČR jeho mluvčí Petr Tomíček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erdoğan si vystavil bianco šek na represe a utužování svého režimu – v režimu výjimečného stavu může udělat téměř cokoliv

Erdoğan si vystavil bianco šek na represe a utužování svého režimu – v režimu výjimečného stavu může udělat téměř cokoliv | Zdroj: ČTK

„Síť předsedů nejvyšších soudů Evropské unie je hluboce znepokojena zprávami o nedávném odvolání z funkce více než 2700 soudců a žalobců v Turecku a o příkazech k jejich zatčení. Ihned po pokusu o převrat Turecká republika dočasně zbavila funkce, odvolala anebo zatkla tisíce lidí, včetně mnoha představitelů justice. Jsou mezi nimi soudci Státní rady a Kasačního soudu Turecka,“ stojí v prohlášení.

Vydání duchovního Gülena do Turecka žádá od Washingtonu i turecká opozice

Číst článek

Množství lidí, kterých se tyto kroky dotýkají, a také prohlášení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o možném obnovení trestu smrti podle soudců vyvolávají závažné obavy.

„Musíme připomenout, že nezávislost soudnictví není privilegiem soudců, nýbrž zárukou respektování lidských práv a základních svobod, které umožňují každé osobě mít důvěru v soudní systém, právo a stát,“ uvádí dále text, k němuž se za českou stranu připojil předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Turecku dochází červená látka, zájem o státní vlajky je totiž obrovský

Číst článek

Předsedové nejvyšších soudů EU mluví v souvislosti s odvoláváním nebo zatýkáním soudců o „útoku na nezávislost soudnictví v Turecku“ a „systémovém ohrožení právního státu“.

„Síť předsedů nejvyšších soudů Evropské unie naléhá na respektování zásad právního státu a lidských práv,“ uvádí předsedové, kteří také také vyzývají „k implementaci existujících kontrolních mechanismů dodržování lidských práv na úrovni Rady Evropy, stejně jako Organizace spojených národů.“

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme