Už žádné fotky teroristů. Nebudeme atentátníkům dělat reklamu, rozhodl elitní francouzský deník

Teroristické útoky jsou ve Francii takřka na denním pořádku. A nejen politici či policisté, ale už i novináři řeší, co s tím. Redakce elitního deníku Le Monde vyslala ve středu útočníkům jasný signál: ode dneška s popularitou nepočítejte, žádné fotky teroristů totiž už neuveřejníme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Množící se útoky posledních dnů nejsou všechny stejné

Množící se útoky posledních dnů nejsou všechny stejné | Foto: Francois Mori | Zdroj: ČTK

Navenek Francouzi prohlašují, že neustále se opakující zprávy o dalších a dalších teroristických činech jejich běžný život nijak neovlivňují. Realita je však jiná. Platí výjimečný stav, ulice jsou plné policistů a vojáků, rodiče se bojí chodit se svými dětmi na rušná místa…

A celá země řeší, co dál. Se svým příspěvkem k řešení současných neutěšených poměrů ve středu přišel i respektovaný politicko-ekonomický deník Le Monde. Ve svém úvodníku čtenáře informoval, že na jeho stránkách se už neobjeví žádná fotka, na níž by byl jakýkoli terorista.

„Nechceme být nástrojem, který bude Islámskému státu dělat reklamu. Nástrojem, díky němuž by teroristé mohli být oslavováni,“ stojí v redakčním textu.

Další opatření prý přijdou

Le Monde se už dříve rozhodl, že nebude zveřejňovat žádné informace, které šíří džihádistická propaganda. A nyní deník upozorňuje, že ve středu zavedený „zákaz“ uveřejňování fotek teroristů je jenom začátek.

Redaktoři se totiž o dalších opatřeních, která by mohla novému teroru zabránit, budou ještě radit. „Islámský stát využívá všechny moderní komunikační nástroje. My mu na našich stránkách žádný prostor nedáme,“ vysvětlila redakce.

Le Monde je jeden z nejčtenějších a nejrespektovanějších francouzských deníků. Čtou ho zejména voliči levice, tedy hlavně francouzští socialisté. List se zaměřuje především na zprávy z politiky a ekonomiky.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme