Vláda schválila půjčku těžební společnosti OKD. Firmě poskytne 700 milionů korun

Stát půjčí těžební společnosti OKD, která je v úpadku, 700 milionů korun. Na dnešním jednání o tom rozhodla vláda. Peníze půjčí státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

O poskytnutí provozního úvěru informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Po dlouhém jednání vlády se podařilo dosáhnout shody. Ministerstvo průmyslu bude spolupracovat s ministerstvem financí na řešení OKD,“ potvrdil rovněž na twitteru ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Podle dřívějších informací má jít z půjčky asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice.

Součástí požadavku firmy byla i rezerva na neplánované mimořádné události. Vedení OKD chtělo od státu půjčit až jednu miliardu.

Podle šéfa rezortu financí Andreje Babiše (ANO) bude stát s OKD o konkrétních podmínkách ještě jednat. „První peníze by měly, pokud se domluvíme na obsahu smlouvy, být vlastně na mzdy za červenec, to znamená kolem 10. srpna. Za podmínky, že insolvenční správce odsouhlasí restrukturalizaci,“ řekl Babiš.

Materiál pro dnešní jednání vlády podotýkal, že postoj státu ve věci úvěrového financování je třeba rozhodnout před schůzí věřitelů OKD. Schůze se původně měla konat 10. srpna, soudce ji však o den posunul.

Podle materiálu plánuje firma v případě reorganizace, kterou stát preferuje před konkurzem, uzavřít důl Paskov na konci letošního roku, uzavření dolu Darkov pak má následovat v roce 2017, důl Lazy v roce 2018, důl ČSA v roce 2021 a doly ČSM v roce 2023. Provozní úvěr by měl být splacen do okamžiku ukončení případné reorganizace.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, potýká se s nedostatkem hotovosti. Dluží víc než 17 miliard korun, závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Z údajů v insolvenčním rejstříku vyplývá, že insolvenční správce OKD Lee Louda neuznal mimo jiné dvě pohledávky největšího věřitele OKD, banky Citibank, dohromady za více než deset miliard korun. Popřel také platnost takzvané podmíněné pohledávky celkem za 1,888 miliardy korun, kterou přihlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jediným akcionářem podniku Prisko se stal stát zastoupený ministerstvem financí od 1. ledna 2008. Přešly na něj majetkové účasti vlastněné Českou konsolidační agenturou.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme