Indonésie chystá popravu drogových dealerů. Je mezi nimi i několik cizinců

Indonésie popraví v nejbližších hodinách celkem 14 lidí. Jsou odsouzeni za drogové delikty a je mezi nimi také deset cizinců. Organizace Amnesty International však upozorňuje, že indonéské úřady některým odsouzeným odepřely právo na spravedlivý proces.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plánovanou popravu drogových dealerů v Indonésii provází protesty

Plánovanou popravu drogových dealerů v Indonésii provází protesty | Zdroj: Reuters

Ze 14 odsouzených je celkem deset cizinců, a někteří z nich už čekají ve vězení i více než deset let. Jsou to lidé z Indie, Jihoafrické republiky, Nigérie a dalších zemí.

Jeden z odsouzených je například Pákistánec, který byl zatčen, když se pokoušel do Indonésie přivézt 300 gramů heroinu. Jeho příbuzní velmi hlasitě protestují a požadují jeho okamžité propuštění.

„Chci, aby mého otce propustili. Indonésie mu řekla, že už mu zbývá čas jen do zítra do večera. Žádáme našeho pákistánského prezidenta, aby se zasadil o jeho okamžité propuštění,“ uvedl syn odsouzeného Pákistánce.

Na seznamu těch, kdo mají být popraveni, byli původně i jedna Američanka, Američan a jeden občan Velké Británie. Všichni tři ale byli prozatím ze seznamu vyřazeni.

Odsouzení byli několik let vězněni na různých místech na ostrově Jáva, ale teď je převezla policejní eskorta do pravděpodobně jejich posledního vězení na ostrově Nusa Kambangan.

Spolu s nimi tam policie přepravila také 17 sanitek. Pravděpodobně budou tyto vozy po popravě odvážet mrtvá těla.

Indonéskou popravčí četu tvoří deset vojáků a jen tři z nich mají ostré náboje, které nakonec odsouzence skutečně zabijí.

To, že země jihovýchodní Asie bojují s drogami naprosto nekompromisně, je přitom všeobecně známá věc. Indonésie je spolu se Singapurem považována za zemi, která obchod s drogami potírá v celé Asii vůbec nejpřísněji.

Jen za loňský rok se popravě nevyhnulo celkem 14 cizinců. Indonéská policie i soudy odmítají, že by měly jakoukoli důkazní nouzi nebo pochybnosti, a odvolávají se na to, že země už léta transparentně prosazuje nulovou toleranci vůči drogovým dealerům.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme