Jedeme v osekané sestavě, bude to líto i soupeřům, řekl před odletem do Ria šéf Ruského olympijského výboru

Na moskevském letišti Šeremeťevo dnes slavnostně vyprovázeli ruskou olympijskou výpravu. Její složení ale silně poznamenaly dopingové skandály. Atleti se letních her v Riu účastnit nemohou, stejně jako vysocí sportovní a státní funkcionáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské reprezentantky synchronizovaného plavání před odletem národního týmu na LOH do Ria na letišti Šeremetěvo

Ruské reprezentantky synchronizovaného plavání před odletem národního týmu na LOH do Ria na letišti Šeremetěvo | Zdroj: Reuters

Ruští sportovci se shromáždili v novém D-terminálu moskevského letiště. Vyprovodit je přišli jejich příbuzní, přátelé a fanoušci. Ze všech ale bylo patrné, že úsměvy jsou trochu nucené a že nálada v ruském týmu není příliš dobrá.

„Odlétám s pocitem nastaveným na vítězství a pouze na to. Cítím, že se na své síly můžu spolehnout. Pokud jde o problémy kolem naší výpravy, ty nás jen zocelily. Jsme stmeleným týmem. Na dopingové problémy se teď radši snažím nemyslet. Máme jediný cíl: dobrý výsledek na olympiádě,“ říká volejbalista Jegor Kljuka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští sportovci nakonec odletěli do Ria. Na letišti Šeremetěvo před jejich odletem natáčel zpravodaj Martin Dorazín, rozhovor mu poskytl i prezident Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov

Podobně mluví i házenkářka Anna Seňová. „Dnes jsme toho sice moc nenaspaly, ale máme velmi dobrou náladu, protože odlétáme na olympiádu a večer už sláva bohu budeme v Riu. Myslím si, že pozitivní emoce převládají. Jsme šťastné, že jedeme,“ přiznává ruská házenkářka.

I pro ni je prý zmenšená podoba ruské výpravy hlavně velkou výzvou. „Ano, všichni víme, že jedeme v osekané sestavě. Ale při všech zápasech se budeme bít za ty, kteří s námi nejedou, a budeme se snažit hrát mnohem lépe. Je mi ale velmi líto, že hodně atletů, kteří by si to zasloužili, do Ria neodletí, jako například Jelena Isinbajevová. My chceme dokázat, že naše výprava byla a zůstává silnou,“ dodává Seňová.

Podoba ruské sborné stále není jasná

Oficiálně se ruští představitelé, mezi nimi i šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov, snaží sami sebe i veřejnost přesvědčit, že poslední problémy a neúplnost ruské sestavy - a z ruského pohledu nespravedlnost - může být naopak pro ruské sportovce velkou motivací.

„Ano, neodlétáme v úplné sestavě, o část sportovců jsme přišli. Nicméně základ výpravy je dobrý - v mnoha disciplínách nás budou reprezentovat ti nejlepší sportovci a družstva,“ říká prezident Ruského olympijského výboru.

V rozhovoru pro Český rozhlas potvrdil, že definitivní podoba ruské sborné doteď není jasná. „Naše federace spolupracují s mezinárodními, sestavují a potvrzují seznamy sportovců. Čekáme také na verdikt arbitrážního soudu. Arbitr pak udělá definitivní tečku. Podle údajů mezinárodních federací už jejich souhlas získalo zhruba 270 našich sportovců. Atleti ale už žádnou šanci nemají,“ vysvětluje Žukov.

Podle prezidenta Ruského olympijského výboru bude ruská výprava po všech dopingových testech a prověrkách tou nejčistší na světě.

„Víte, že jsme v Rusku právě vytvořili komisi pro boj s dopingem. Vede ji nesmírně zkušený člověk a velká autorita - Vitalij Smirnov, který už dnes na první tiskové konferenci oznámí, jak bude komise fungovat,“ dodává Žukov, který ale stejně jako většina Rusů vyloučení atletů z olympiády nese těžce. Podle něj toto rozhodnutí olympijským hrám neprospělo.

‘Bude to líto i soupeřům‘

„V řadě disciplín bude hodnota medailí samozřejmě devalvovaná. Jestliže se klání neúčastní ti nejsilnější - jako je třeba Isinbajevová - mám dojem, že to bude líto i jejich soupeřům,“ míní.

„Samozřejmě že se to celé odrazilo i na náladě naší výpravy. Všichni byli nervózní, ale teď už je načase nechat tyto emoce stranou a soustředit se na soutěže. Jaký to zanechá dopad, to uvidíme podle výsledků. Někoho to mobilizovalo, jiného naopak,“ konstatuje Žukov.

Podle průzkumů společnosti VCIOM se 55 procent Rusů domnívá, že k vyloučení části ruských sportovců z olympiády došlo na politickou objednávku některých západních zemí a jen 7 procent si myslí, že obvinění z masového a systematického dopingu jsou pravdivá.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme