Agent Holec jde do rakouských kin, líčí příběh exstarosty Vídně Zilka v srpnu 1968

V Rakousku jde do kin film o aféře bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka. Ten měl kdysi údajně spolupracovat s československou Státní bezpečností pod krycím jménem Holec. Česko-rakouský koprodukční snímek vychází i z příběhu režiséra Jana Němce, který propašoval na Západ záběry sovětské okupace v srpnu 1968. V Česku se drama objeví v září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před Českým rozhlasem se natáčí akční scéna nového filmu Krycí jméno Holec

Před Českým rozhlasem se natáčí akční scéna nového filmu Krycí jméno Holec | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Film Agent Holec se natáčel ve Vídni i v Praze. Některé záběry sovětské okupace vznikaly i u budovy Českého rozhlasu.

Zilkova údajná spolupráce s StB vzbudila v Rakousku největší pozdvižení před sedmi lety. Časopis Profil tehdy zveřejnil dosud neznámé dokumenty, které měly Zilkovy kontakty s komunistickou tajnou policií v Československu dokazovat.

V 60. letech byl Helmut Zilk moderátorem rakouské televize ORF. Uváděl živé vysílání takzvaných Městských rozhovorů, televizních diskusí s diváky na různá témata. Do Rakouska se vysílalo i z Prahy, a televize tak aspoň na chvíli prolomila železnou oponu.

Nový film se ale o historické události opírá jen volně a jeho příběh je fiktivní. Zilk se v něm dostává přímo doprostřed událostí srpna 1968. Špionážní linka příběhu se přitom pořád míchá s tou milostnou, řekl televizi ORF režisér filmu Franz Novotny.

„Myslím, že Zilk byl spíš holkař a kariérista. Železnou oponu využíval k tomu, aby mu na dveře ve Vídni neťukaly jeho dřívější české milenky. Přes hranice se k němu prostě nedostaly,“ připomíná.

Nový film má sice citlivý námět, zpracovává ho však způsobem, který nejspíš nespustí další skandál. Zatímco třeba vdova po Helmutu Zilkovi Dagmar Kollerová si v roce 2009 ostře stěžovala na zveřejnění dokumentů o Zilkovi a StB, dnes stejná paní nemá vážné námitky proti novému snímku. Film Agent Holec už viděla a prý se jí líbil.

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme