Včelařství – nový trend českých věznic? Včelaří i vězni ve Stráži pod Ralskem

29. červenec 2016

V českých věznicích se včelaří. S chovem včel začali před několika týdny odsouzení ve věznici Jiřice na Nymbursku, teď startuje ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. O čtyři úly se tam několikrát týdně stará deset odsouzených. Včelaření jim má pomoci získat pracovní návyky, napravit chování a pomoct při návratu do běžného života. Starost vězňů o zvířata souvisí s novou celostátní koncepcí vězeňské služby.

„Byl jsem osloven, protože už nějaké zkušenosti mám. Nefunguje to tak, že někdo jen tak osloví vychovatele, pedagoga, zaměstnance. Je důležité mít zkušenosti,“ říká Robin Horáček, speciální pedagog věznice, který se s odsouzenými stará o včelstva.

„Včelařství je pro mě nové. Dostanu se i ven a je to něco jiného než tam být a nic nedělat,“ říká třiatřicetiletý Marcel, který si ve věznici ve Stráži pod Ralskem odpykává více než pět a půl letý trest.

Zatím jsou na pozemku čtyři úly. Příští rok by jich na místě mohlo být dvanáct. Oplocené místo s úly je mimo areál věznice.

Chov včel ve věznici ve Stráži pod Ralskem

„Je to vzdělávací aktivita pro odsouzené. Nejde jen o samotný chov včel, ale i o získání znalostí a sociálních kompetencí. Je to o důvěře, kterou odsouzeným můžeme dát. Žádná zvláštní bezpečnostní opatření tu nepanují,“ popisuje ředitel věznice Ladislav Blahník.

O včely se stará deset vězňů. Zájem byl velký, a tak vedení muselo zájemce z řad odsouzených odmítat. Kritéria výběru byla přísná. S chovem včel začali před několika týdny ve věznici Jiřice na Nymbursku, další bude věznice Rýnovice na Jablonecku.

Chov včel ve věznici ve Stráži pod Ralskem
Spustit audio