Francouzi plánují postavit jadernou elektrárnu v Británii. Tamní vláda finální rozhodnutí odložila

Francouzi chtějí ve Velké Británii stavět jaderné reaktory. Rozhodla o tom správní rada francouzské energetické společnosti EDF. Projekt vyvolává už nyní silnou kritiku z několika stran. Britská vláda zároveň nečekaně odložila finální rozhodnutí o výstavbě až na podzim. Původně k němu mělo dojít už v pátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná energie. Ilustrační foto

Jaderná energie. Ilustrační foto | Foto: European Parliament

O projektu se mluví už od roku 2007. Má jít o první novou jadernou elektrárnu postavenou ve Velké Británii po 20 letech. Francouzská firma plánuje stavět dva jaderné reaktory za v přepočtu 578 miliard korun.

Stavět má EDF společně s čínským investičním partnerem - společností CGN. Nová jaderná elektrárna by se po dokončení měla podílet na celkové výrobě elektřiny v Británii zhruba sedmi procenty.

Francouzská vláda zdůrazňuje, že v příštím desetiletí francouzský jaderný průmysl podpoří. To bylo ostatně vidět relativně nedávno, kdy její zástupci silně lobbovali za francouzskou firmu Arreva, která se účastnila tendru na dostavbu Temelína.

Proti stavbě v Británii jsou samozřejmě ekologové, kteří upozorňují na možná rizika pro životní prostředí. Kritikům v Británii se nelíbí, že tamní vláda se zavázala, že bude elektřinu z nové jaderné elektrárny od EDF nakupovat za pevně danou cenu nejméně po dobu 35 let.

Taková cena je více než dvojnásobná proti současné ceně na trhu. To je mimochodem také důvod, proč se investice vyplatí. Kritici také varují před možným růstem nákladů na stavbu.

Proti jsou kupodivu i odboráři samotné francouzské firmy. Tvrdí, že projekt je pro EDF příliš velký a nákladný a že ohrožuje životaschopnost podniku.

Británie je opatrná

Původně se očekávalo, že britská vláda, která plán od začátku podporovala, podepíše finální rozhodnutí bez zpoždění. Nakonec ho ale odsunula až na podzim.

„Vláda teď pečlivě zváží všechny komponenty projektu a rozhodne se na začátku podzimu,“ řekl britský ministr pro podnikání, energetiku a průmyslové strategie Greg Clark.

Britský ministr Clark zároveň uvedl, že Británie potřebuje spolehlivou a bezpečnou dodávku energie a vláda věří, že jaderná energie je důležitou součástí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme