Šándor a Bouška: Islamisté nás mohou porazit jedině naším vlastním strachem z muslimů

30. červenec 2016

Jaké jsou motivy útočníků v Německu a Francii? Můžeme mluvit o islámském terorismu, nebo se za něj označují i akce vyšinutých jedinců? Hosté: bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor a publicista Josef Bouška

DISKUTUJTE NA FACEBOOKU

„Pokud bude Evropa problematiku terorismu nazírat a řešit tak, jak jí řeší, tak tu bude evidentní nárůst pravicového extremismu a potom budou ti lidé uplatňovat princip kolektivní viny. Já se obávám, že přijdou dva nebo tři brutální teroristické útoky a můžeme sklouznout k něčemu, co se může podobat občanské válce,“ říká bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.


Jsme pokrytečtí v tom, že pro nás má cenu pouze evropský život – když před dvěma lety došlo k velkému útoku Tálibánu na školu v Péšávaru, kde bylo zabito více jak 150 dětí, tak to byl headline na jedno odpoledne a říkali jsme si: tak někteří lidé jsou asi nějací jiní. My prostě máme pocit, že pro afgánskou matku její zabité dítě nemá zdaleka takovou cenu jako zabité dítě evropské.Andor Šándor


Naše sebestřednost, o které mluví pan generál, se rozšiřuje i na země, o kterých se nemluví vůbec. V Nigérii je Boko Haram v podstatě obdoba islámského státu, která snad vloni zabila 4000 lidí. To jsou šílená jatka, která s veškerou úctou k obětem, nejsou srovnatelná s tím, ani vzdáleně, co se děje u nás. My pak máme pocit, že nás sem ti lidé, co utíkají, jdou jen tak vyžírat. Ale to, čemu se říká válka, se děje tam, ne tady.Josef Bouška

Šándor v úvodu Pro a proti připomíná pietní akci, na které Francouzi vypískali jejich premiéra: „Je jenom otázka času, kdy Francouzi přestanou poslouchat ta klišé o tom, jak je to hrdý národ galského kohouta, jak si nenechá vzít svoje práva – pokud budou mít pocit, že jim vláda není schopná zajistit bezpečnost a udělat pro ně podstatně více, tak se obávám, že se mohou kolektivním viděním problému podívat na ty, které označí za viníky toho, co se děje.“ Má tím na mysli nepokoje, které by mohly propuknout mezi majoritní společností a muslimy žijícími v jednotlivých zemích.

Na Šándorova slova reaguje publicista Josef Bouška: „Nešel bych tak daleko, že bych se obával občanské války ve Francii, ale ten strach, který nás zaplavuje, je sice přirozená reakce, ale jsem přesvědčen, že je to špatná reakce. Ti teroristé nás nemohou porazit nijak jinak, než strachem a nijak jinak, než že se jim podaří postavit tu majoritní část společnosti proti muslimům. To je jediná cesta, jak mohou uspět a mám trochu obavu, že se jim to čím dál tím víc daří.“

„U atentátníků, kteří si vezmou mačetu a posekají lidi ve vlaku a křičí něco o Alláhovi, bereme automaticky, že jsou nějakými emisary muslimů, že to k islámu nějak patří. A to, že máte drtivou většinu islámského světa, desetitisíce islámských duchovních, kteří to tvrdě odsoudí, to už nejsme ochotni vnímat tak silně jako to, co provolává nějaký útočník,“ říká také Bouška a srovnává situaci například se sektou lidí, kteří se před lety upálili v zájmu křesťanství. V takovém případě podle něj nehledal nikdo z veřejnosti vinu v nastavení víry.

Neuveřejňovat fotografie útočníků?

„Souhlasím s tím, aby se v dnešní době vynechávala videa, která dělají fanatikům jen reklamu a zbytek společnosti potom hecují k islamofobním náladám,“ uvádí Bouška.

Andor Šándor se prý na filmy o tajných agentech nedívá

Šandórův názor je, že mladí lidé Le Monde stejně nečtou a sledují vše na sociálních sítích. Celá akce je podle něj spíš ukázkou toho, že Francouzi nevědí, jak problém řešit a z bezpečnostního hlediska se situace nelepší.

Poslechněte si celý pořad Pro a proti, který moderuje Renata Kalenská a zapojte se do diskuze na Facebooku Českého rozhlasu Plus.

autor: Renata Kalenská
Spustit audio