Historický větrný mlýn u Bílovce ničil dřevokazný hmyz. Teď se do brouků pustili specialisté

29. červenec 2016
Dobré odpoledne

Je to jeden z posledních stojících větrných mlýnů v celé zemi. Dřevěné stavbě u Nových Dvorů poblíž Bílovce ale hrozil zánik kvůli napadení larvami tesaříka krovového. Specializovaná firma teď hmyz zabíjí horkým vzduchem. Bílovec, kterému mlýn patří, plánuje zprovoznění technické památky.

Na okraji obilného pole hučí tři naftové agregáty. Z nich vedou roury přímo do prostor historického větrného mlýna. „Vevnitř je okolo 100 stupňů Celsia, to znamená je to takový přirozený umělý proces sušení,“ vysvětluje Andrea Nasswetterová, vedoucí výzkumu specializované firmy.

Dovnitř se teď nikdo nedostane. „Je tam takové saunové prostředí, ale je potřeba tady tuto teplotu vzduchu mít, abychom do dřeva dostali 55 stupňů, kdy vlastně dochází k denaturaci bílkovin larev dřevokazného hmyzu, čili k usmrcení,“ popisuje dále Nasswetterová.

Na monitoru pak sleduje teploty uvnitř dřevěných prvků na krizových místech anebo prvky, které mají největší průřez, a také teplotu vzduchu. Firma do objektu rozmístila celkem patnáct čidel.

Mlýn už zásah potřeboval

„Více než 90 procent všech těch dílů a zařízení je původní. Mlýn byl v tak špatném stavu, že kvůli činnosti dřevokazného hmyzu a hub hrozila jeho destrukce,“ přisvědčuje sociálnědemokratický starosta Bílovce Pavel Mrva.

Podle Andrey Nasswetterové by se po nastříkání konstrukce chemickým přípravkem měl hmyz mlýnu vyhýbat asi 25 let.

Andrea Nasswetterová sleduje údaje z čidel v mlýně

„Po fázi záchovné údržby bychom chtěli do budoucna opravit poškozené díly zařízení a uvést mlýn do funkčního stavu tak, aby návštěvníci mohli vidět vlastně mlýn v akci, jak se říká lidově,“ dodává Pavel Mrva.

A podle starosty možná se do budoucna bude v mlýně znovu mlít i mouka.

Větrný mlýn v Bílovci-Nových Dvorech
autor: Michal Polášek
Spustit audio