Levné úvěry táhnou, Češi si půjčují čím dál víc. Za prvních pět měsíců skoro 42 miliard

Na auta nebo třeba na vybavení domácností si Češi půjčují stále častěji. Jen za prvních pět měsíců si lidé na spotřebitelských úvěrech podle údajů ČNB vypůjčili od bank skoro 42 miliard korun - tedy asi o třetinu víc než loni. Za větším zájmem stojí hlavně zlevňování půjček. V současnosti se dá úrok získat už pod deset procent ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Za větším zájmem o úvěry stojí hlavně zlevňování spotřebitelských půjček. V současnosti se dá úrok získat už pod deset procent ročně.

Přitom ještě v roce 2010 byl průměrný úrok kolem 15 procent. Podle ekonomického analytika Jakuba Seidlera by navíc spotřebitelské půjčky mohly být ještě dostupnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi využívají spotřebitelské úvěry stále častěji. Jen za letošních pět měsíců si lidé půjčili od bank skoro 42 miliard korun

„Vzhledem k tomu, že konkurence na bankovním sektoru stále pokračuje, tak lze čekat, že marže ještě půjdou dolů,“ vysvětluje.

Další miliardy si pak klienti půjčují u nebankovních společností.

„Loni naše společnosti poskytly zhruba 28 a půl miliardy korun. Hodně se půjčuje na auta a motocykly, televize, dražší mobilní telefony a také na služby, třeba financování dovolených,“ vyjmenovává generální tajemník České leasingové a finančí asociace Jiří Pulz.

Podle průzkumu agentury Ipsos si právě na dovolenou v minulosti půjčila až čtvrtina Čechů. Mezi dlužníky přibývají i náctiletí. Ti si podle Markéty Fixové ze společnosti KRUK nejčastěji půjčují na elektroniku.

„97 procent mladých lidí má dluh do 30 tisíc korun. Zatímco mladé ženy si průměrně půjčují necelých 8 500, muži mají dluh o něco vyšší, 9200,“ uvádí Fixová.

Zájem o hypotéky dál roste, v červnu si na nové bydlení půjčilo přes 12 tisíc lidí

Číst článek

Ne všechny společnosti jsou ale férové, jak dodává mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Jen za první čtvrtletí Česká obchodní inspekce udělila takovým firmám pokuty za skoro půl milionu korun.

„Před pár týdny nabyla právní moci pokuta 250 tisíc korun pro společnost, která například v reklamě na spotřebitelský úvěr na svých internetových stránkách neuvedla veškeré zákonné informace,“ říká Fröhlich.

Pozor by si lidé měli dávat i na takzvanou roční procentní sazbu nákladů - tedy RPSN. Některé společnosti ji totiž záměrně uvádí malým písmem.

Podmínky spotřebitelských úvěrů má zpřísnit novela zákona o úvěru pro spotřebitele. Poskytovatelé půjček si budou muset u klientů předem prověřit, jestli mají z čeho splácet. Zákon omezí taky sankce za pozdní splátky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme