Zemřel pro svou víru. Lidé volají po svatořečení zavražděného francouzského kněze

Jsou to čtyři dny, co dva mladíci ve městě Saint-Étienne-du-Rouvray na severu Francie vtrhli do kostela a zavraždili 86letého katolického kněze Jacquesa Hamela. Francouzská policie při zásahu oba útočníky zastřelila. K útoku na kostel se přihlásil takzvaný Islámský stát. Teď sílí hlasy volající po blahořečení zavražděného duchovního, kterého mnozí označují za mučedníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sílí hlasy volající po blahořečení zavražděného duchovního, kterého mnozí označují za mučedníka (ilustrační foto)

Sílí hlasy volající po blahořečení zavražděného duchovního, kterého mnozí označují za mučedníka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jako první s výzvou blahořečit Jacquese Hamela přišel šéf nejlidnatějšího italského regionu Lombardie, italský politik Roberto Maroni.

Na svém facebooku napsal, že kněz, kterého zabili dva islamističtí teroristé, zemřel pro svou víru a vyzval papeže Františka, aby ho svatořečil. Současné teroristické útoky Maroni poté před italskými novináři označil za vyhlášení války.

„Je to válka proti západu a proti křesťanům, kterou nevedou pouze fundamentalistické organizace ale také jednotlivci, kteří páchají krveprolití, jaká jsme viděli v poslední době,“ uvedl Maroni.

Moderní mučedník

Vatikán se k tomu zatím oficiálně nevyjádřil, ale výzvu ke svatořečení na sociálních sítích podpořila řada lidí.

Zavražděného kněze Jacquesa Hamela na twiteru označil za moderního mučedníka například Grek Burke, který působí jako zástupce ředitele tiskového střediska Svatého stolce, nebo americký kardinál a bostonský arcibiskup Seán Patrick O'Malley.

Papež František, který je až do neděle v Polsku, útok odsoudil, ale otázku mučednictví zatím nekomentoval.

Blahořečení je v katolické církvi poměrně zdlouhavý proces. Většinou je třeba nejprve dokázat, že kněz udělal nějaký zázrak. Ale v případě, že světec zemřel mučednickou smrtí, tahle podmínka neplatí.

„Pokud je někdo označen za mučedníka, jeho blahořečení už není zdlouhavým procesem, protože se nečeká na žádný zázrak. Je důležité rozhodnutí papeže samozřejmě v konzultaci s úřadem římské kurie,“ říká historik Jaroslav Šebek.

Zároveň si myslí, že Jacques Hamel podmínky mučednictví splňuje, jelikož ho útočníci zabili přímo v kostele kvůli tomu, že byl kněz, a zemřel tak za svou víru.

Debaty o kanonizaci francouzského duchovního si všímá také americký list New York Times. Britský profesor Paul Vallely, který se mimo jiné zabývá etikou a náboženstvím a napsal knihu o současném papeži, ve svém textu upozorňuje, že džihádisté vnímají atentátníky také jako mučedníky.

Varuje také před tím, aby na současný konflikt nebylo nahlíženo jako na válku dvou náboženství s mučedníky na obou stranách.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme