Česko v neděli zasáhnou velmi silné bouřky, doprovodí je kroupy a přívalové deště

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami. V neděli zasáhnou celé Česko. Na východě budou velmi silné, doprovodí je přívalové deště s dvoucentimetrovými kroupami a silný vítr. Výstraha platí pro všechny kraje. Od nedělní osmé hodiny ranní hrozí silné bouřky hlavně v jižních Čechách, na Pardubicku, Vysočině a Rychnovsku. Po obědě se bouřky přesunou dál na východ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

déšť - bouřka

déšť - bouřka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se teploty na Moravě a ve Slezsku dostanou během neděle až na 31 stupňů Celsia.

V důsledku následné zvlněné studené frotny se především na východní polovině území se mohou objevit i velmi silné bouřky, ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 50 mm a krupobitím. Hrozí také vítr s rychlostí přes 25 metrů za sekundu.

Bouřky tam budou místy přecházet v trvalý déšť, který bude ustávat až v noci na pondělí.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlé rozvodnění toků, či zatopení sklepů a podemletí cest.

Meteorologové doporučují například zajistit okna, dveře, odstranit či upevnit volně položené objetky, jako je zahradní nábytek, nebo třeba zabezpečit skleníky.

Oranžovou barvou jsou vyznačeny okresy, kde hrozí velmi silné bouřky. Nebezpečí silných bouřek hrozí okresům označených žlutou barvou | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme