Bez ozařování nebo agresivní chemoterapie. V Číně vyzkouší nový způsob boje s rakovinou

Čínští lékaři už brzy v praxi poprvé vyzkouší nový způsob, jak léčit rakovinu. Má to ale háček. Aby byla léčba úspěšná, je potřeba geneticky upravit lidské buňky, a to je eticky sporné. Genetické úpravy bílých krvinek zkoumají vědci po celém světě, na pacientech metodu ale lékaři ještě nikdy nevyzkoušeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Jde o hodně složitý chemický proces. Zjednodušeně lékaři chtějí změnit genetickou informaci buněk imunitního systému. Touhle změnou chtějí vlastně buňky naučit, aby se samy uměly vypořádat s nádory.

Klasické bílé krvinky totiž rakovinu často poznat nedokážou. „Náš imunitní systém má řadu zbraní a jednou z nich jsou takzvané B-lymfocyty, které nás chrání před některými chorobami,“ vysvětluje ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Genetické úpravy bílých krvinek nezkoumají jen čínští vědci, ale už mnoho let na tomto způsobu pracují taky odborníci třeba ve Spojených státech i v Česku

„Tyhle buňky zabíjejí buňky infikované třeba nebezpečnými viry nebo nádorové buňky. S těmi to ale příliš dobře neumí, přijdou jim totiž příliš podobné normálním buňkám.“

Zprávy o různých ‚zázračných‘ lécích proti rakovině se objevují docela často. Tento způsob je ale podle vědců opravdu v něčem jiný. Dokonce o něm říkají, že by tak do deseti let mohl úplně změnit způsob léčby rakoviny.

To znamená, že nádory už by se neléčily agresivní chemoterapií nebo ozařováním, ale používala by se právě mnohem citlivější genetická úprava bílých krvinek.

Právě proti genetickým úpravám buněk ale mnozí lékaři protestují. Jakékoli zásahy do lidského genomu totiž považují za neetické.

Podle Václava Hořejšího bude ale v tomhle případě zásah do lidské genetiky minimální. Takže tenhle nový způsob léčby rakoviny podle něj nijak eticky sporný není.

„Někteří lidí říkají, že jakékoliv zasahování do genu buněk je eticky sporné, ale to bych řekl, že je až pomatená myšlenka. My přeci děláme spoustu věcí, které bychom dělat neměli. Létáme, léčíme se z chorob, které dřív byly smrtelně nebezpečné,“ uvádí Václav Hořejší.

Tento způsob léčby rakoviny, tedy genetické úpravy bílých krvinek, nezkoumají jen čínští vědci, ale už mnoho let na něm pracují taky odborníci třeba ve Spojených státech i v Česku. Na nemocných pacientech ho ale lékaři poprvé vyzkouší až teď v Číně.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme