Milán má ambici stát se novým finančním a obchodním centrem EU místo Londýna

Kdo nahradí Londýn coby finanční a obchodní centrum EU po odchodu Británie z Evropské unie? To je otázka, kterou řeší řada evropských měst. Jedním z velkých adeptů je italský Milán. Město, které je oblíbené mezi fotbalovými fanoušky, má velké ambice i díky vydařenému EXPU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský Milán

Italský Milán | Foto: Fotobanka Pixabay

Novinář Mario Cimmino, původem z Neapole, se specializuje na ekonomiku. Věří, že Milán je na dobré startovní pozici, aby Londýn nahradil. Podle něj se ve městě v posledních patnácti letech výrazně investovalo, a to do nových technologií, komunikací i bankovnictví. Jako by se město na tuto možnost léta připravovalo.

Navíc je podle Maria Milán ekonomicky velmi zdravé město, které směřuje kupředu. Výrazně se liší od chudého italského jihu, a není proto divu, že politici i novináři o šancích Milána intenzivně spekulují. Navíc pozitivní roli sehrálo i úspěšné EXPO, které dostalo v mnoha směrech toto město na evropskou mapu, soudí Mario Cimmino.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mohl by se italský Milán stát po Londýnu novým finančním centrem EU? Natáčel o tom zpravodaj Jan Šmíd

Ale nebude to tak jednoduché. Bez ohledu na své ambice má Milán několik slabších míst, jak tvrdí ředitelka agentury Czech Trade v Miláně Ivana Třosková.

„Milán nebo Itálie všeobecně má podle mě tři hlavní bariéry pro velké investory. Je to znalost anglického jazyka, kde si myslím, že Italové mají ještě co dohánět, pak je to značná křehkost bankovního systému a také neefektivnost soudního systému. Soudy se táhnou a trvají roky a roky, což pro investora určitě není úplně pozitivní věc,“ říká Ivana Třosková z agentury Czech Trade.

V každém případě se Milán přibližuje Londýnu či Paříži alespoň vizuálně - kolem náměstí Garibaldiho vzniká supermoderní čtvrť podobná City či La Defense. Začala se budovat v roce 2004 a najdeme v ní i největší mrakodrap v Itálii, kde sídlí banka Unicredit. Tato supermoderní obchodní část města dostala i symbolický název - Porta Nuova, tedy Nová brána.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme