Parašutista vytvořil světový rekord. Seskočil z výšky 7,5 kilometru bez padáku

Americký parašutista Luke Aikins vytvořil nový světový rekord. Bez padáku vyskočil z letadla ve výšce 7,5 kilometru. Dopadl do předem připravené sítě v poušti severně od Los Angeles. Seskok odvysílala americká televizní stanice Fox.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luke Aikins se chystá seskočit z více než 7 kilometrů bez padáku. Zachytit ho má síť

Luke Aikins se chystá seskočit z více než 7 kilometrů bez padáku. Zachytit ho má síť | Foto: facebookový profil Lukea Aikinse

Po vyskočení z letadla padal Aikins asi dvě minuty. Spolu s ním skákali nejméně další tři parašutisté, kteří vše natáčeli na kamery a i Aikins měl na sobě jednu připevněnou, takže diváci mohli ten pád sledovat i z jeho perspektivy.

Ještě z výšky několika set metrů vypadala přistávací plošina pořád dost miniaturně. Do sítě o velikosti třetiny fotbalového hřiště zavěšené asi 60 metrů nad zemí na čtyřech jeřábech se ale parašutista v přibližně 200kilometrové rychlosti trefil s jistotou.

Aikinse na zemi vítali nadšení fanoušci, ale i rodinní příslušníci. Ještě před seskokem řekl, že se pro experiment rozhodl až na základě fyzikálních propočtů.

Prý nepatří mezi ty šílené odvážlivce, kteří jsou ochotní kvůli rekordu riskovat život. V rozhovoru pro časopis People řekl, že když se ho někdo poprvé zeptal, jestli by skočil bez padáku, tak odpověděl, že ne, protože je prý přece normální a má rodinu.

Později se mu to ale v hlavě rozleželo a začal přemýšlet nad tím, jak by to mohl udělat. Aikins přiznal, že během seskoku si musel dávat pozor na vítr, který ho mohl z plánované trasy vychýlit. Povětrnostní podmínky proto byly klíčové. A počasí Aikinsovi přálo a vše dopadlo dobře.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme