Začala rekonstrukce pražských novostaveb. První z pěti domů s narušenou statikou je opravený

Developer opravil první z pěti novostaveb v pražské Libni. Domy měly narušenou statiku a majitelům praskaly stěny. Desítky obyvatel se musely kvůli rekonstrukci na dva měsíce vystěhovat. Teď se vrací zpět do svých domovů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Developer opravil první z pěti novostaveb v pražské Libni

Developer opravil první z pěti novostaveb v pražské Libni | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Už máme po celkové rekonstrukci. S výsledkem jsme spokojení, všechny praskliny jsou opravené, bylo to v ložnici, v koupelně a větší praskliny v obýváku. Je nově i vymalováno,“ popisuje Jiří, který se před nedávnem do zrekonstruovaného bytu vrátil.

Z bytu v Praze 8 v novostavbách s názvem Galerie nad Vltavou se musel na dva měsíce vystěhovat.

„Museli jsme se vystěhovat úplně, se vším nábytkem. Každý to řešil určitě jinak. My jsme bydleli u známých a rodiny," říká Jiří. Zabalit si všechny věci a za dva měsíce je zase vracet na původní místo je podle něj komplikace, ale teď jsou hlavně rádi, že je dům opravený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Developer opravil první z pěti pražských novostaveb, které mají problémy se statikou

Metrostav Development opravuje domy postupně. Teď dělníci pracují v druhé novostavbě. „Vypadá to, že to je úplné staveniště. Snad to opraví a bude to v pořádku," sleduje opravu z ulice Jiřina, která na opravu domu také čeká. Zatím to vypadá, že se s opravou začne až v příštím roce.

Podle informací Českého rozhlasu developer nabízí majitelům náhradní ubytování v dvouhvězdičkovém hotelu nebo odškodné. Asi 600 korun za den rekonstrukce pro každého člena domácnosti.

V případě rodiny s dvěma dětmi to je asi 150 tisíc korun. S opravou prvního z pěti domů je generální ředitel firmy Metrostav Development Jiří Procházka podle zaslaného písemného vyjádření spokojený.

V pěti novostavbách v pražské Libni přibudou kvůli špatné statice kovové podpěry. Majitelé s tím nesouhlasí | Foto: Veronika Hlaváčová

„23. 7. 2016 byla ukončena oprava prvního domu a byty jsme předali zpět vlastníkům. Provedli jsme všechny práce v rozsahu vydaného stavebního povolení a zároveň v jednotlivých bytech udělali nové obklady, dlažby, omítky a malby v rozsahu sjednaném s vlastníky bytů,“ uvedl Procházka ve vyjádření a dodal:

„Jsem rád, že se nám podařilo s vlastníky bytů vše realizovat podle dohodnutého harmonogramu a oprava je ukončena. Skrytou vadu statiky jsme odstranili a smluvně na ni poskytli vlastníkům záruku na dobu životnosti objektu."

Opravu povolil Stavební úřad Prahy 8. Mluvčí městské části Anna Patočková už dřív popisovala, co chtějí dělníci v pěti novostavbách opravovat.

„Je to soubor různých opatření. Do příček budou vloženy ocelové sloupky, aby se posílila statika. Nebo stávající železobetonové sloupy budou opásány."

V pěti novostavbách nedaleko metra Ládví bydlí lidé od roku 2003. To, že mají domy narušenou statiku, vědí oficiálně dva roky.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme