Do počítačů demokratů se nabouraly ruské tajné služby, tvrdí Clintonová

Za útokem na počítače Demokratické strany, z nichž nedávno uniklo velké množství e-mailů, stojí Rusko. Prohlásila to dnes demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová v rozhovoru s televizí Fox News. Podle ní je zároveň znepokojivé, že její republikánský konkurent Donald Trump sympatizuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

"Víme, že ruské zpravodajské služby se nabouraly do počítačů DNC (vedení demokratů), a víme, že zařídily zveřejnění mnoha e-mailů, a víme, že Donald Trump dal najevo velmi znepokojující ochotu podpořit Putina," prohlásila někdejší ministryně zahraničí.

Někteří američtí experti tento týden uvedli, že jsou přesvědčeni o ruské roli v případu úniku téměř 20 000 e-mailů. Úřady však Moskvu s útokem oficiálně nespojují a Rusko účast na akci odmítá.

Na demokratickém sjezdu vyvolalo nesváry zveřejnění části elektronické korespondence naznačující, že vedení strany v primárních volbách dávalo přednost Clintonové před Berniem Sandersem. Atmosféru sjezdu kvůli tomu narušily protesty jeho příznivců.

Podle Clintonové případ naznačuje, že se Rusko snaží ovlivnit výsledek listopadových prezidentských voleb. "To, že Trump podporuje a oceňuje Putina navzdory zjevně úmyslnému pokusu ovlivnit volby, je podle mě otázkou národní bezpečnosti," dodala Clintonová.

Newyorský magnát se v minulosti několikrát vyjádřil pozitivně o šéfovi Kremlu. V jednom z veřejných projevů prohlásil, že Putin je lepším lídrem než současný americký prezident Barack Obama.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme