Při útoku na hotel v Kábulu jsme zabili desítky lidí, tvrdí Tálibán. Úřady oběti nepotvrdily

Kábulem v pondělí brzy ráno otřásla masivní exploze. Výbuch v hlavním městě Afghánistánu zasáhl hotel, ve kterém jsou ubytováni cizinci. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Zatím není jasné, kolik lidí zemřelo. Radikálové mluví až o desítkách mrtvých, úřady ale informaci nepotvrdily. Jistá už je ale smrt řidiče vozu s výbušninami, dalších dvou útočníků a jednoho policisty. Další čtyři jsou zranění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé u kábulského hotelu, na který zaútočil Tálibán

Vyšetřovatelé u kábulského hotelu, na který zaútočil Tálibán | Zdroj: Reuters

Hotel North Gate se specializuje právě na ubytovávání cizinců. Je obehnaný vysokými zdmi se strážními věžemi a hlídají ho lidé se psy. Výbušniny byly ukryté v nákladním automobilu a Tálibán tvrdí, že exploze uvolnila cestu bojovníkům, kteří následně vtrhli do objektu.

„Vzbudila nás obrovská rána. Vyšli jsme ven a viděli afghánské jednotky blízko našich domovů. Žádné další informace o tom, co se stalo, nemáme," popsal útok jeden z místních obyvatel.

Afghánské speciální jednotky spolu se zahraničními zvláštními jednotkami podle zpráv tamních médií hotel obklíčily a uzavřely všechny příjezdové cesty k místu útoku.

Vzrůstající počet sebevražedných útoků

Tálibánci oznámili, že zabili nebo zranili nejméně 100 Američanů. Nikdo ale zatím oficiálně žádné oběti nepotvrdil. Radikální hnutí je navíc známé zveličováním svých činů.

V Afghánistánu je to další velký útok po dvojitém bombovém atentátu z 23. července, který byl zatím nejhorší od doby, co Tálibán ztratil moc.

Tragický útok, při kterém zemřelo 80 lidí a víc než 230 utrpělo zranění, má na svědomí takzvaný Islámský stát. Sebevražední atentátníci se odpálili na demonstraci menšinové skupiny Hazárů. Právě radikálové z Islámského státu v poslední době bojují v Afghánistánu s Tálibánem o vliv.

Poslední útoky podle expertů dokazují zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi. OSN zaznamenala v Afghánistánu v první polovině roku 2016 rekordní počty civilních obětí včetně dětí. Na rozdíl od minulosti, kdy největší ztráty působily nástražné bomby u silnic, teď vzrůstá počet sebevražedných atentátů.

Afghánští policisté hlídají poblíž místa útoku v Kábulu | Foto: Reuters

Český rozhlas, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme