Nikdy jsem z vedení policie nezaznamenal žádný tlak, jak mám útvar vést, říká šéf nové centrály

Elitní protimafiánský a protikorupční útvar ode dneška nahradila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Odstartovala tak reorganizace policie, kvůli které se přeli jak politici, tak i někteří policisté. K zjištění okolností přípravy reorganizace byla dokonce ustavena vyšetřovací komise. Šéf nově zřízené centrály Michal Mazánek byl hostem Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Mazánek

Michal Mazánek | Foto: Adam Kebrt

Policejní prezident Tomáš Tuhý i ministr vnitra opakovaně říkali, že cílem je zlepšit spolupráci obou dnes už zaniklých útvarů. Jak toho chcete docílit? Co přesně se vlastně od dnešního dne změní?

Oba původní útvary disponovaly velkým potenciálem a jde o to spojit ho v jednu sílu, která bude směřovat proti organizovanému zločinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sloučením protikorupčního a protimafiánského útvaru do Národní centrály proti organizovanému zločinu dnes začala reorganizace policie. Šéf nového útvaru Michal Mazánek byl hostem ČRo.

Do současného organizovaného zločinu se stále víc promítá finanční prvek, objevuje se tam daleko více podnikatelská sféra. Máme tady specialisty z bývalého Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), kteří budou momentálně daleko úžeji spolupracovat s bývalými policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Spojení těchto útvarů by mělo vytvářet daleko silnější a efektivnější jednotku.

Kritici sloučení útvarů namítali, že motivem bylo umlčet "neposlušný" ÚOOZ a mít informace, jaké třeba politicky citlivé kauzy se vyšetřují. Můžete garantovat, že vedení policie nebude moct ovlivňovat, jaké případy se budou nebo nebudou vyšetřovat?

Upřímně řečeno, nikdy jsem nezaznamenal žádný tlak na mou osobu, že bych měl takto nový útvar vést, ani náznak něčeho takového. Čili garantovat to samozřejmě budu.

Státní zástupci požadovali, aby se reorganizace nedotkla tzv. živých kauz. Jak je zajištěn plynulý přechod, aby skutečně nedocházelo ke zpoždění trestního řízení u některých kauz?

Ten mechanismus funguje úplně stejně, jako fungoval předtím. To znamená, že kauzy, které měli přiděleni konkrétní policisté, tak na nich pracují i nadále. Žádné kauzy se neodkládají. Prostě jede se dál.

Serveru Aktuálně.cz jste řekl, že vaši lidé už nebudou vyšetřovat v řadách policie. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové to ovšem nezáleží na vás, ale na státních zástupcích, kteří můžou kauzu ze zákona přidělit. Bude tak muset nový úřad podobné případy vyšetřovat i nadále?

Jedná se o případy, kde pachatelé, podezřelí, obvinění mohou být policisté. Máme tady na to speciální útvar, v naprosto výjimečných případech by tato situace nastat mohla. Je na to samozřejmě na rozhodnutí státního zástupce.

To znamená, že státní zástupci mohou ze zákona přidělit tomu útvaru a těm policistům, kterým věří. To zůstává?

Ano, je to tak. Ale musí to mít opravdu stanovená jasná pravidla.

Michal Mazánek | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme