V Riu vzniká největší fanzóna v historii, tvrdí radnice. Nahradí ‚špinavou' magistrálu

V Riu de Janeiru se chystá třítýdenní doprovodný program olympijských her. Jeho hlavní část proběhne na takzvaném olympijském bulváru. Chybět nebude obří promítací plocha, bungee jumping nebo balon, který návštěvníky vyveze do 150metrové výšky. Organizátoři slibují i koncerty, show a výstavy, a to všechno na místě, na které ještě před dvěma roky nebylo doporučeno chodit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulvár ozdobily malby symbolizující kontinent

Bulvár ozdobily malby symbolizující kontinent | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Po jeho transformaci na takzvaný olympijský bulvár tu ale je i hodinu a půl po setmění rušno. Čas tu tráví rodiny s kočárky a děti místo využívají k jízdě na kole, bruslích a skateboardech.

Vitor Limeira, jeden z přítomných otců, zdůraznil, že ještě před dvěma roky by si nedovedl představit, že si tady v tuto denní hodinu bude jednou s dětmi kopat míčem. Pochválil tak lepší bezpečnost.

Dříve tudy totiž vedla špinavá visutá magistrála a varování radilo se tomuto místu raději vyhnout. Průvodce se ale musely rychle přepsat. Dnes tudy jezdí nová tramvaj, vyrostla zde dvě muzea, pěší zóna i galerie v docích. Místo má navíc sloužit i jako fanzóna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle radnice vzniká v přístavní čtvrti Ria de Janeira největší olympijská fanzóna v historii. Navštívil ji i zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek

„V Londýně byla velká obrazovka, byla tam fanzóna, ale tady u nás to bude doposud největší taková akce v historii. Lidé si zaslouží, abychom tady uspořádali pořádnou party, stejně jako jsme zvyklí slavit karneval nebo silvestr,“ popsal Antonio de Mello z odboru cestovního ruchu riodejaneirské radnice.

Karneval tedy nebude chybět, a neobvykle se při něm dokonce setkají pouliční karnevalové skupiny se školami samby, co soutěží na sambodromu. Organizátoři nabídnou i další koncerty, atrakce a také velkoplošné obrazovky s přenosy z olympijských her.

Znovu se sem chystá i rodina Limeirových. Otec Vitor dodal, že to bude zadarmo. Na olympiádu si chtěl koupit lístky, ale nemá na ně dost peněz.

Maminka Jéssica zase doufá, že náměstí zůstane i po hrách pěkné a bezpečné. V takovém případě by sem klidně pouštěla děti i samotné. Mimo jiné právě tohle místo má obyvatelům Ria zůstat jako takzvané olympijské dědictví.

Nové Muzeum zítřka navržené španělským architektem Santiagem Calatravou je v noci osvětlené | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme