MINISTŘI V ZAPOMNĚNÍ: Karolína Peake, osm dní v roli ministryně obrany

1. srpen 2016

Osm dní strávila Karolína Peake v křesle ministryně obrany. Jak na tento týden po letech vzpomíná a hodnotí celou tehdejší situaci? Sledujte s námi desetidílný seriál Českého rozhlasu Plus: Ministři v zapomnění.

Do nejvyšších pater české politiky ji pomohl raketový nástup Věcí veřejných ve volbách v roce 2010. Voliče zlákaly líbivými hesly, kdy vyzývaly dlouholeté poslance k odchodu z politiky. Karolína Peake v kabinetu Petra Nečase zastávala funkci předsedkyně legislativní rady, byla místopředsedkyní vlády a osm dní také ministryní obrany. Sotva se jí stala, odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka a další dva členy vedení ministerstva. To ji nakonec stálo křeslo.


Nebyla to žádná holka z plakátu. Než vstoupila do té vysoké politiky, tak byla činná jako občanská aktivistka. Bylo vidět, že se o věci veřejné zajímá a že chce věci měnit. Jen měla smůlu, že se spojila zrovna s projektem Víta Bárty a Radka Johna a dalších zákulisních hráčů.Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu

„Má důvěra nepoklesla k nule, ale do záporných hodnot. K mému velkému zklamání paní ministryně obrany ještě ve středu konstatovala, že se žádné velké personální zemětřesení nechystá – skutečností bylo, že se chystalo,“ zdůvodňoval tehdy premiér Petr Nečas, proč Karolínu Peake z funkce ministryně obrany po osmi dnech odvolal.

Personální zemětřesení? Vadilo mi také to, že mi někdo stojí za zády

Po letech Karolína Peake pro Český rozhlas Plus přiznává, že to, co uvedla jako důvod odvolání generála Picka – tedy podle tehdejší výpovědi fakt, že bývalý náčelník generálního štábu šel téměř okamžitě do vysoké exekutivní funkce - nebyl jediný důvod, proč spustila na ministerstvu obrany personální zemětřesení:

„Považovala jsem za naprosto pro mě ponižující, že je mi někdo dán za záda, aby na to děvče v ministerské kanceláři dohlížel. Já jsem chtěla někoho, kdo mi bude oporou a na koho se budu moci spolehnout, než někoho, kdo na mě bude dohlížet. Těch osm dnů na ministerstvu obrany patřilo asi k nejdramatičtějším momentům mého profesního života.“
Zažila a kárání Jany Nagyové. A je paradox, že premiér Petr Nečas kauzu Nagyová neustál, odstoupil a s ním po dvou letech skončila i jeho vláda. Karolína Peake z politiky odešla a věnuje se advokacii.

Volební konference Věcí veřejných v Hradci Králové, Kateřina Klasnová, Radek John a Karolína Peake.

„Do politiky jsem šla jako naivka. Myslela jsem, jak bude fajn, když budu lidem vycházet vstříc. Snažit se na všem dohodnout,“ hodnotí Peake a nevylučuje, že se jednou do politiky vrátí: „Je to ve mně, být člověkem veřejně činným.“

Očima Petra Hartmana

„Karolína Peake než se stala ministryní obrany, tak původně o tuto funkci neusilovala. Ale vyplynulo to z toho, že Alexandr Vondra byl pod tlakem a musel kvůli kauze ProMoPro opustit post ministra obrany. V té době také končil ministry dopravy Pavel Dobeš. V této souvislosti to vypadalo, že ODS se hodlá zbavit ministerstva obrany a že chce s lidmi kolem Karolíny Peake, a tehdy se formujícím LIDEM, vyměnit resorty, Věci veřejné se již v té době rozpadly,“ říká komentátor Petr Hartman.

Ten rozebírá i další okolnosti: „Naznačovala, že bude pokračovat v linii Alexandra Vondry, který se snažil jinak nastavit systém armádních zakázek, aby nedocházelo ke korupci a plýtván – ale to jí nevěřil tehdejší prezident Václav Klaus, který celkové zpochybňoval její schopnosti stát se ministryní obrany,“

Poslanecká sněmovna 20.9.2011, Petr Nečas, Karolína Peake a Alexandr Vondra

Více si poslechněte v prvním díle seriálu Ministři v zapomnění. Zítra po desáté dopoledne na Českém rozhlase Plus uslyšíte další díl desetidílného seriálu o Vladimíru Vetchém.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.