Mobilní hra pomáhá s výzkumem Alzheimerovy choroby. Vědci získali data, která by sbírali 4,5 tisíce let!

Možná už jste to zkoušeli – od května si můžete stáhnout hru, která pomáhá ve výzkumu Alzheimerovy choroby. Je první svého druhu na světě a vědci ji navrhli tak, aby testovala paměť a orientaci. Za první dva měsíce se podařilo získat tolik dat, kolik by lékaři při vyšetření v ordinaci sbírali 4,5 tisíce let.

Hru Sea Hero Quest o mladém mořeplavci si vyzkoušela také reportérka Radiožurnálu. Na začátku je potřeba zapamatovat si mapu s cílem, do kterého se pluje. Ukazuje cestu s různými zatáčkami. Po spuštění hry vidíte trasu přímo z pohledu námořníka, který kormidluje loď. Data, která vědci získají, když budete hrát jednu minutu, odpovídají datům ze čtyřhodinového výzkumu demence.

„Výhodou té hry je, že se na ní podíleli vědci. Jsou tam úlohy, které se v jiných hrách nevyskytují,“ říká lékař Jakub Hort z 2. neurologické kliniky LF UK s tím, že hra testuje prostorovou orientaci hráče. „Ukazuje se, že prostorová orientace bývá poškozena u pacientů, kteří mají nějakou poruchu mozku, v tomto případě Alzheimerovu chorobu, jako jedna z prvních “ dodává.

Při výzkumu měli lékaři dosud potíže se sběrem dat. Testování nemocných bylo zdlouhavé. Podle manažerky společnost T-Mobile Martiny Kemrové se jen v Česku do výzkumu zapojilo přes 100 tisíc lidí. „Jsme asi na druhém místě v Evropě a na celém světě si hru stáhlo asi 1,6 milionu lidí.“

Lidé za první dva měsíce strávili u hry dobu odpovídající dohromady 30 letům, říká Kemrová. To je ekvivalentní 4,5 tisícům let srovnatelného výzkumu. Lékaři chtějí data od hráčů porovnat s nemocnými s Alzheimerovou chorobou. První výsledky plánují vědci zveřejnit na konci letošního roku.

autoři: jch , ivv
Spustit audio