Přebytek rozpočtu dosáhl v červenci téměř 76 miliard. Jde o nejlepší výsledek od vzniku ČR

Státní rozpočet má nejvyšší přebytek v historii. Ke konci července stoupl na 75,6 miliardy korun z červnových 41 miliard. Ministerstvo financí to zdůvodňuje zlepšením výběru peněz do veřejných rozpočtů. Na letošní rok je přitom naplánovaný schodek rozpočtu 70 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek

Celkové příjmy rozpočtu ke konci července stouply meziročně o téměř 31 miliard na 762,4 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19 miliard na 686,8 miliardy korun. Oproti loňskému roku je přebytek státního rozpočtu trojnásobný.

Podle ministra financí Andreje Babiše z Hnutí ANO pomohla k vyššímu přebytku i kontrolní hlášení. „Hlavně také i díky pracovníkům finanční správy jsme vybrali do veřejných rozpočtů meziročně o 33 miliard korun navíc,“ uvedl.

Hlavním důvodem přebytku státního rozpočtu je podle analytika Petra Dufka rychlý růst tuzemské ekonomiky. „Nejrychleji tentokrát rostou příjmy ze zdravotního a sociálního pojištění a to jde jednoznačně na vrub nejvyšší zaměstnanosti v ekonomice a silnému růstu mezd,“ přiblížil.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru sněmovny za hnutí ANO Jana Volného stojí za výrazným přebytkem rozpočtu efekt veškerých opatření současné vlády.

„V roce 2015 byl přebytek k tomuto datu 25 miliard a letos oznamuje ministerstvo financí číslo vyšší než 70 miliard, tak je to opravdu vyšším výběrem daní, účelným a rychlým zapojením peněz Evropské unie a spoustou dalších opatření, kam patří zejména kontrolní hlášení či úprava daní z hazardu. A v neposlední řadě, vláda se chová hospodárně,“ uvedl.

Ekonomický odborník ODS Jan Skopeček upozornil, že je ještě příliš brzy na vyhodnocení kontrolního hlášení DPH. „Na to je potřeba delší časové období,“ řekl. Za dobrým stavem státního rozpočtu je podle něj rostoucí ekonomika.

Ekonomický růst

„Díky tomu rostly daně a samozřejmě je i menší tlak na straně výdajů. V okamžiku, kdy klesá nezaměstnanost, je menší potřeba platit dávky v nezaměstnanosti, a naopak přibývá do státního rozpočtu platba za pojištěnce. Čili dominantní efekt toho, že se státnímu rozpočtu v polovině roku daří, bych viděl především v ekonomickém růstu,“ zdůraznil.

Podle něj je potřeba si počkat na konec roku. „Nejsložitější pro státní rozpočet je především druhá polovina roku,“ připomněl.

Na letošní rok plánuje vláda schodek 70 miliard korun. „Myslím, že se to splní a možná bude i lepší hospodářský výsledek, než byl plánovaný,“ naznačil Volný.

Podle Jana Skopečka to je ale vzhledem ke stavu ekonomiky málo ambiciózní plán. Deficit by se podle něj měl v době ekonomického růstu snižovat rychleji, měl by mířit k vyrovnanému rozpočtu.

Státní rozpočet | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme