Automobilka Tesla koupí výrobce solárních panelů. Zaplatí téměř 63 miliard korun

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Motors dnes oznámil, že koupí výrobce solárních panelů SolarCity. Za převzetí zaplatí 2,6 miliardy dolarů, tedy v přepočtu téměř 63 miliard korun. Sloučená firma bude pod jednou značkou prodávat elektromobily i solární a bateriové systémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel a generální ředitel firmy Tesla Elon Musk

Zakladatel a generální ředitel firmy Tesla Elon Musk | Zdroj: ČTK

Převzetí SolarCity je součástí dlouhodobé strategie Tesly. Detaily nedávno představil její zakladatel a generální ředitel Elon Musk. Firma by v budoucnu podle něj měla nabízet zařízení pro život s minimálními nebo nulovými emisemi uhlíku.

Tesla učinila nabídku na převzetí SolarCity v červnu. Obchod ale nebyl jistý, protože SolarCity vytvořila zvláštní komisi, která se nabídkou zabývala. Šéf Tesly je zároveň předsedou správní rady SolarCity a největším akcionářem obou firem.

Společnosti dnes oznámily, že akcionáři dostanou za každou akcii SolarCity 0,11 kmenové akcie Tesly. Při páteční zavírací ceně akcie Tesly by to odpovídalo částce 25,83 dolaru na akcii. Prodejní cena by tak byla o 3,4 procenta vyšší než poslední závěrečná cena SolarCity na burze. Tesla původně tvrdila, že za akcii SolarCity nabídne nejvýše 25,30 dolaru.

Od 21. června, kdy Tesla s nabídkou na SolarCity poprvé přišla, stouply akcie SolarCity o zhruba 26 procent. Dnes před začátkem hlavní obchodní fáze ztrácely přes šest procent. Akcie Tesly se pohybovaly bez větších změn.

Tesla Model S | Foto: Wikimedia Commons licence Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International Autor Martino Castelli

Americká automobilka Tesla Motors se specializuje na elektromobily. Firma je pojmenována po elektroinženýrovi a fyzikovi Nikolovi Teslovi. V současnosti vyrábí luxusní elektrický sedan Model S a luxusní crossover Model X.

Příští rok chce Tesla uvést na trh cenově dostupnější vůz Model 3, který představila v dubnu letošního roku. Zájemci za něj zaplatí 35 tisíc dolarů, tedy téměř 850 tisíc korun. Na jedno nabití by měl ujet 340 kilometrů a zrychlení z 0 na 100 kilometrů za hodinu by měl zvládnout za méně než čtyři vteřiny.

Prototyp elektromobilu Model 3, který automobilka Tesla představila v dubnu 2016 | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme