Rakouská vládní koalice pokračuje s Haiderovou stranou

Vládnoucí Rakouská lidová strana chce zachovat současnou koalici se stranou svobodných i po rozštěpení svého partnera. Oznámil to dnes předseda poslaneckého klubu lidovců Wilhelm Molterer. Odmítl tak zároveň požadavek opozice na vypsání nových voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jörg Haider

Jörg Haider | Zdroj: ČTK

Strana svobodných se v pondělí po dlouhodobých vnitřních sporech a výrazném poklesu preferencí rozpadla. Ve vládě zůstane nově vytvořený Svaz pro budoucnost Rakouska, který se od krajně pravicové FPÖ oddělil a v jehož čele má stát korutanský zemský hejtman Jörg Haider.

Většina příslušníků vedení strany, všichni dosavadní členové vlády za FPÖ i naprostá většina poslanců parlamentu přešla do nově vytvořené strany. Až na dva všichni poslanci při schůzi klubu podpořili program nynější vlády a vyslovili se pro pokračování koalice až do podzimu 2006, kdy se mají konat řádné volby.

Bývalý předseda svobodných Haider se dnes sešel s kancléřem Wolfgangem Schüsselem a poté oznámil, že se s ním dohodl na pokračování koalice. Opoziční strany - sociální demokraté a Zelení - dohodu Schüssela s Haiderem ostře kritizují a navrhují vyslovení nedůvěry vládě. Návrh však bude vzhledem ke stávajícímu poměru sil bezpochyby zamítnut.

Zdenka Turková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme