Turisty by do Tábora měly letos přilákat tradiční kulturní akce

5. duben 2005

Tábor v letošní turistické sezoně vsadí na osvědčené kulturní akce, mezi něž patří Husitské dny, Táborské kulturní léto či Táborská setkání. Město se tak snaží založit tradici opakujících se akcí, aby turisté věděli, kdy a na co mohou přijet, řekla ČTK vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu táborské radnice Lenka Horejsková.

Tábor navštěvuje podle Horejskové sice značný počet návštěvníků, většinou se však zdrží jen jeden den či několik hodin. Město se snaží kulturní nabídkou turisty oslovit a zdržet je, aby si Tábor více prohlédli. Proto na veletrzích a prospektech nabízí také zajímavosti z okolí. Množství nových akcí odbor kultury a cestovního ruchu neplánuje. "Ti lidé jezdí do Tábora za něčím konkrétním. Děláme akce, které jsou navštěvované a oblíbené," uvedla Horejsková. Přesné počty návštěvníků Horejsková nezná. "Nemáme žádný most, kde bychom vybírali mýtné a mohli počítat, kolik k nám přijede turistů," poznamenala. Tábor při organizování kulturních akcí přihlíží ke své husitské minulosti. Především děti si mohou v červnu užít Husitských dnů. Z divadelní hry se dozvědí něco o životě Mistra Jana Husa, čekají je také zábavné ukázky ze středověkého života. Hry a soutěže jim pomohou osvěžit vědomosti ze školy.

Po celé prázdniny zpříjemní návštěvníkům pobyt Táborské kulturní léto. V jeho rámci město chystá celou řadu tradičních akcí, například Jihočeský hudební festival či festival pouličního divadla Táborský uličník. Táborské kulturní léto v září zakončí festival Táborská setkání, inspirovaný středověkou historií. Tábor se na víkend promění ve středověké město s trhovci, řemeslníky, rytíři, kejklíři, tanečnicemi a muzikanty. Atmosféru umocní slavnostní průvod městem s příchodem Jana Žižky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio