USA začaly s leteckými údery na Islámský stát v libyjské Syrtě

Spojené státy na žádost libyjské vlády a se schválením amerického prezidenta Baracka Obamy začaly v pondělí s leteckými útoky na radikály takzvaného Islámského státu v libyjské Syrtě. V oficiálním prohlášení to oznámil Pentagon. Podle nové libyjské vlády podporované OSN jí tyto útoky umožní rozhodující strategický pokrok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S leteckými útoky na radikály v Syrtě začaly Spojené státy na žádost Libye

S leteckými útoky na radikály v Syrtě začaly Spojené státy na žádost Libye | Zdroj: Reuters

„První letecké útoky byly zaměřeny na specifické lokality v Syrtě a způsobily nepříteli těžké ztráty,“ uvedl v televizním prohlášení Fáiz Sarrádž, premiér nové libyjské vlády.

Podle Pentagonu je v Syrtě nadále několik stovek bojovníků Islámského státu. „Provedené útoky byly zaměřeny na umístění nádrže. Při druhém útoky byly zasaženy také dvě vozidla Islámského státu,“ řekl mluvčí Pentagonu Peter Cook během tiskové konference.

Město Syrta se nachází uprostřed libyjského pobřeží a žije v něm zhruba 700 tisíc lidí. Bojovníci Islámského státu tady vyhlásili takzvaný vilájet, tedy provincii. Proto město bylo pro Islámský stát také jednou z nejdůležitějších pozic mimo Irák a Sýrii.

Boje o Syrtu začaly v polovině května. V centru města Islámský stát drží důležité budovy, jako je nemocnice, univerzita nebo jeden z velkých konferenčních paláců. Odhadem má Islámský stát v Libyi celkem pět až sedm tisíc bojovníků.

Vláda Národního porozumění

Nová vláda v Libyi vznikala od loňského podzimu pod silným tlakem OSN kvůli tomu, aby se vyřešila komplikovaná situace v zemi a aby mělo mezinárodní společenství jednoho partnera, se kterým může jednat.

Libye je rozvrácená od arabského jara v roce 2011, kdy padl režim Muammara Kaddáfího. Milice, které proti němu bojovaly, následně odmítly složit zbraně a Libye se fakticky rozpadla na několik částí.

Od léta 2014 měla země dva paralelní parlamenty i vládní kabinety. Každá z těchto stran se těší podpoře různých ozbrojených skupin. Nová vláda, která je mezinárodně uznávaná, nahradila sice vládu v Tripolisu, ale na podporu druhé vlády z východu země stále čeká.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme