Hackeři z Anonymous napadli weby Babišových firem. Žádají zrušení EET a zákona o hazardu

Česká odnož hackerského hnutí Anonymous v pondělí shodila weby společností Agrofert a Penam. Obě patří ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Informaci přinesl server Lupa.cz. Útok je podle něj součást takzvané Operace Blokáda, která má být odvetou za schválení zákona o hazardu umožňujícího blokaci webů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Stránky Agrofertu i Penamu byly už po sedmé hodině večer v provozu. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky nefungovaly jen pár minut.

„Šlo o asi pětiminutový výpadek, který byl způsoben takzvanými DDoS útoky. Je to věc, které čelíme už poměrně dlouhou dobu. Spolupracujeme v této věci s policií,“ řekl Českému rozhlasu Hanzelka.

Policie vyšetřování odmítla komentovat. Při takzvaných DDoS útocích zahltí hackeři web požadavky z několika počítačů, což může způsobit, že stránky spadnou.

Skupina se chce podle serveru Lupa.cz zaměřit i na další cíle kolem ministra financí Andreje Babiše. Dokument Anonymous jmenuje společnosti Čepro, Uniles, PREOL a Wotan Forest. Hackeři se plánují soustředit také na zaměstnance skupiny Agrofert, na které chtějí útočit třeba nevyžádanou poštou na jejich e-mailové adresy.

Hackeři požadují zrušení elektronické evidence tržeb a především zákona o hazardních hrách. „Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem nyní dostává neomezenou pravomoc cenzurovat internet. Je na čase zakročit. Ukažme Andreji Babišovi, že si nemůže dělat, co se mu zachce,“ vyhrožují hackeři z Anonymous ve videu k takzvané Operaci Blokáda zveřejněném v polovině července.

Skupina Anonymous už kvůli zákonu napadla koncem května web Senátu, který byl několik hodin nedostupný. Podle médií hackeři zaútočili také na stránky policie, ministerstva vnitra a ČSSD.

Blokace stránek s nepovoleným hazardem

Zákon o hazardních hrách podepsal na začátku června prezident republiky Miloš Zeman. Povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem.

Odpůrci tohoto nástroje, ke kterým patří také čeští hackeři z Anonymous, ale hovoří o možné cenzuře internetu. Obavy z cenzury vyjádřily také opoziční ODS, doménové sdružení CZ.NIC nebo Česká pirátská strana. Ministr financí Andrej Babiš ale podobné pochybnosti už dříve odmítl.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme