Současná vláda nahradí vepřín v Letech pietním místem, je přesvědčený ministr kultury Herman

Z areálu v Letech na Písecku by mohlo být už za současné vlády pietní místo. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to řekl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. Za druhé světové války byl v Letech pracovní tábor pro Romy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti existenci vepřína na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku

Protest proti existenci vepřína na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku | Foto: Jana Šustová

V areálu je od sedmdesátých let minulého století vepřín. Právě to kritizují třeba někteří historici nebo politici. O zrušení vepřína mluvila řada předcházejících ministrů i vlád.

Podle Hermana se ozývají kritické hlasy i ze zahraničí, například z OSN. Ministr kultury ale považuje za důležité, aby se s vlastní minulostí vyrovnali hlavně sami Češi.

„Jsem přesvědčený, že se nám to podaří, určitá jednání probíhají. V tuto chvíli nemohu být konkrétnější, ale věřím, že se dostaneme do nějaké fáze, která celé to pietní místo bude schopna pojmout v té celistvosti. Jak tedy ten existující památník, tak i to prostranství bývalého tábora,“ uvedl Herman.

Vláda podle ministra Hermana jedná o vykoupení vepřína v Letech u Písku

Číst článek

Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier ale podle serveru iDnes.cz v květnu prohlásil, že se nic nezmění a vepřín, který provozuje soukromá firma Agpi Písek, zůstane na svém místě.

Podle iDnes.cz vidí místopředseda představenstva společnosti Agpi Písek Jan Čech hlavní problém v tom, že firmě nikdo nenabízí žádné konkrétní řešení.

Herman s odkazem na probíhající jednání dále do detailů zacházet nechtěl.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme