Ziku přenáší i komáři na Floridě. Stát hlásí dalších deset případů nakažení

Na Floridě se objevilo dalších deset případů pacientů, které komáři nakazili virem zika přímo na území tohoto státu na jihu USA. Oznámil to v pondělí místní guvernér Rick Scott. Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyzvalo těhotné ženy, aby do postižených floridských oblastí nejezdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U komára tygrovaného hrozí riziko přenosu viru Zika nebo horečky dengue

U komára tygrovaného hrozí riziko přenosu viru Zika nebo horečky dengue | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Celkem komáři přímo na Floridě virem zika nakazili zřejmě již 14 lidí. Všechny případy se objevily v okresu Miami-Dade na jihovýchodě Floridského poloostrova.

CDC v pondělí vyzvalo těhotné ženy, aby se postižené oblasti Wynwood vyhnuly, a ty, které v ní žijí, aby se pokusily vyvarovat štípnutí komárem či možnému přenosu viru zika pohlavní cestou.

Lidé, kteří oblast navštívili v období od poloviny června, by podle amerických zdravotníků měli vyčkat přinejmenším osm týdnů, než se pokusí počít dítě. Muži, u nichž se projeví příznaky onemocnění virem zika, by měli s pokusem o početí potomka vyčkat podle CDC dokonce až půl roku. Vědci totiž prokázali přítomnost viru ve spermatu i po několika měsících po nákaze.

Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí registruje přes 1600 případů viru zika na území USA, do odhalení floridských případů na konci července se však všichni nakazili buď v zahraničí, nebo při sexuálním styku s infikovanou osobou.

Onemocnění doprovází příznaky lehké chřipky, nemocný často ani nezjistí, že se mu virus do těla dostal. S virem však lékaři spojují poruchu zvanou mikrocefalie neboli zakrnění mozku u lidského plodu.

Současná epidemie trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme