Syrští povstalci prolomili blokádu Aleppa. Ukončete boje, vyzývají USA Rusko

Syrským povstalcům se na několika místech podařilo prolomit blokádu Aleppa. Uvádí to katarská televize al-Džazíra. Koalice ozbrojených skupin Džajš al-Fath zahájila svou největší ofenzivu za poslední měsíce v neděli. Spojené státy vyzvaly k ukončení bojů o město.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž projíždí na kole ulicí syrského Aleppa

Muž projíždí na kole ulicí syrského Aleppa | Zdroj: Reuters

Povstalci údajně pronikli do západní části Aleppa, které je pod kontrolou syrské armády. Tvrdí, že během ofenzivy zabili desítky syrských vojáků včetně jednoho brigádního generála.

Ozbrojenci chtějí obnovit zásobovací trasy. Vojákům prezidenta Bašára Asada se v posledních týdnech za podpory Ruska rebely kontrolovanou část Aleppa, kde žije na 250 tisíc civilistů, podařilo obklíčit.

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry se obrátil na Moskvu, aby boje nepodporovala. „Je velmi důležité, aby se Rusko vyvarovalo ofenzivních operací a zdrželo od nich i Asadův režim. Stejně tak je naší povinností přesvědčit opozici, aby se do těchto operací nezapojovala," prohlásil.

Moskva mezitím oznámila, že nikdo z pětičlenné posádky sestřeleného ruského vrtulníku nepřežil. Stroj se zřítil v pondělí v provincii Idlib. V oblasti jeho dopadu operuje skupina Džabhat Fath aš-Šám, tedy bývalá fronta Nusra.

V turecké Ankaře jedná syrská opozice o koordinaci s ozbrojenými skupinami během ofenzivy v Aleppu. Další kolo mírových rozhovorů o Sýrii je plánované na konec srpna.

Štěpán Macháček, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme