Humanitární pracovníci se v Řecku pokoušeli obracet muslimské uprchlíky na křesťanství

Zaměstnanci azylového centra na řeckém Lesbu údajně nabádali muslimské uprchlíky, aby konvertovali ke křesťanství. Informuje o tom britský deník The Guardian. Pracovníci centra v Morii prý za poslední měsíce mezi azylanty šířili formuláře, nabádající ke konverzi, nejméně dvakrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos (foto z listopadu 2015)

Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos (foto z listopadu 2015) | Zdroj: Reuters

Muslimští azylanti, kteří formuláře obdrželi, popisují snahy pracovníků tábora za bezcitné. Formulář obsahuje arabský překlad Janova evangelia.

V něm zaměstnanci vyzývají migranty k podpisu doznání, že se jako hříšníci obracejí k Ježíši Kristu.

„Je to velký problém. Mnoho zdejších azylantů jsou muslimové a nechtějí změnit své vyznání,“ svěřuje se damašský azylant Mohamed. Podle něj se zaměstnanci detenčního tábora snažili o konverzi azylantů i během nejsvatějšího muslimského svátku ramadánu.

„Máme rádi všechna náboženství. Kdybys byl křesťan a já ti dal do ruky Korán, jak by ses asi cítil?“ uvedl další z azylantů.

Humanitární organizace Euro Relief, působící na Lesbu, uvedla, že šíření podobných materiálů neschválila. Nevylučuje ale, že formuláře ze své iniciativy šířili jednotliví pracovníci.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme