Anarchisté obžalovaní z přípravy útoku na vlak vinu popřeli. Akci prý vymyslela policie

Levicoví aktivisté u soudu popřeli, že by připravovali teroristický útok na vojenský vlak. Podle nich vykonstruovanou akci vymyslela policie. Obžalovaní členové anarchistického hnutí podle státního zástupce chystali útok zápalnými lahvemi na trati mezi Prahou a Plzní. Třem z nich hrozí až výjimečný trest, dalším dvěma tříleté vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaní (zleva) Petr S., Radka P., Alexandra Š. a Katarína Z, kteří údajně plánovali teroristický útok na vlak

Obžalovaní (zleva) Petr S., Radka P., Alexandra Š. a Katarína Z, kteří údajně plánovali teroristický útok na vlak | Zdroj: ČTK

Petr S., kterého obžaloba považuje za hlavního organizátora přípravy útoku, prohlásil, že doufá, že soudní proces ukáže, čeho je policie schopná. Celou kauzu považuje za absurdní a vyprovokovanou policejními agenty, kteří se k nim naoko přidali.

Obžalovaní podle něj ve skutečnosti žádný útok provést nechtěli.

"My jsme si naivně mysleli, že v tu chvíli, když policie vám přiveze benzin, přiveze vám flašky, doveze vás na místo a řekne, 'tady tohle teďka udělejte', že překročí svoji pravomoc. To, o čem mluví obžaloba, je, že u nás vznikla myšlenka. To není pravda. Oni to celé vytvořili – to byl cílený tah,“ řekl u soudu Petr S.

Ještě před ním vypovídala Radka P., která se údajně účastnila schůzek skupiny, ale její plány neoznámila policii. Před soudem uvedla, že si nevybavuje, že by se ostatní o podobném útoku bavili. Účast na konspiračních schůzkách odmítla i Katarína Z., druhá z obžalovaných.

Před soudem stanula i Alexandra Š. Podle spisu hlídala, když další obžalovaný zakopal zápalné láhve poblíž chuchelského tunelu, kde se měl útok stát. Obvinění také popřela.

Martin I: Materiál kupovali policisté

Také podle dalšího obviněného Martina I., který je jako jediný rok ve vazbě, nápady na násilné akce přicházely od policejních agentů. Tajní policisté podle něj útok vyprovokovali, nakupovali materiál pro výrobu zápalných láhví a vybrali i místo úderu.

Martin I. se dnes po roce a čtvrt objevil na veřejnosti. Do soudní síně ho přivedli zakuklení členové vězeňské služby vyzbrojení samopaly. Když vešel poprvé, tak ho řada přítomných anarchistů pozdravila hlasitým potleskem, někteří u toho i povstali.

Stejně jako ostatní obžalovaní po krátkém vyjádření neodpovídal na dotazy soudu, žalobců či advokátů. Podle obžaloby se podílel na výrobě, testování a ukrývání zápalných láhví, které měly sloužit k útoku na vlak i ochraně squatu Cibulka.

Agenti podle žalobce nechybovali

Podle státního zástupce Vladimíra Pazourka policejní agenti jednali podle zákona.

„Nejsem o tom přesvědčen, že by to provokovali. Já jsem přesvědčen o tom, že (agenti) vstoupili do toho vývoje v době, když už ta věc měla nějaké kontury, kdy už nějakým způsobem celá ta věc byla naplánovaná. A oni de facto tu roli jednotlivých obžalovaných svojí výpovědí a svoji činností objasnili,“ uvedl státní zástupce.

Soud bude pokračovat ve středu čtením listinných důkazů. Vypovídat by měli i všichni tři policejní agenti, na řadu ale zřejmě přijdou až v říjnu.

Třem obviněným, a to Petru S., Martinu I. a Alexandře Š., hrozí za přípravu útoku 20 let vězení až výjimečný trest. Zbylé ženy, které údajně o plánu věděly, ale nenahlásily ho policii, by soud mohl do vězení poslat na tři roky.

Akci měli anarchisté plánovat minimálně od předloňského září. Policie případ vyšetřovala zhruba rok. V obžalobě se píše, že chtěli zastrašit obyvatelstvo a jejich cílem bylo ohrozit lidské životy.

ČTK, Český rozhlas, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme