Povstalci obviňují Asada z použití kontejnerů s jedovatým plynem

Podle rebelů citovaných agenturou Reuters byly v provincii Idlib nedaleko místa, kde byl v pondělí sestřelen ruský vrtulník, shozeny kontejnery s jedovatým plynem. Podle exilové Syrské národní rady (SNC) je za tímto útokem prezident Bašár Asad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský prezident Bašár Asad slibuje úplné dobytí Aleppa

Syrský prezident Bašár Asad slibuje úplné dobytí Aleppa | Zdroj: Reuters

Mluvčí civilní obrany rebelů Reuters řekl, že plyn, pravděpodobně chlor, zasáhl ve městě Sarákib 33 lidí, většinou ženy a děti. Kontejnery s touto toxickou látkou prý byly shozeny v noci z vrtulníku.

SNC později během dne vydala prohlášení, v němž obvinila z tohoto chemického útoku Asada, přičemž poukázala na podobné incidenty v minulosti.

„Každodenní realita potvrzuje, že veškeré mezinárodní dohody a předchozí rozhodnutí Rady bezpečnosti (OSN), ať už se týkají chemických zbraní, či jiných věcí, pro Asadův režim nic neznamenají," uvedla SNC, což je opoziční koalice působící v exilu. Damašek se zatím k této události nevyjádřil.

V Sýrii sestřelili ruský vojenský vrtulník s pěti lidmi na palubě. Všichni zahynuli

Číst článek

Sarákib leží v provincii Idlib blízko místa, kde byl v pondělí sestřelen dopravní vrtulník ruské armády, který se podle Moskvy vracel z humanitární mise v Aleppu. V jeho troskách zahynulo všech pět lidí, kteří byli na palubě.

K sestřelení tohoto letadla se nikdo nepřihlásil. V oblasti neoperují radikálové z hnutí Islámský stát, jsou tam ale aktivní jiné islamistické skupiny a rovněž umírnění povstalci podporovaní Spojenými státy.

Ruské bojové letouny v úterý provedly intenzivní údery jižně od severosyrského města Aleppa na podporu vládních jednotek, jež se snaží zpomalit ofenzivu povstaleckých sil. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nevládní zdroje.

Syrští povstalci prolomili blokádu Aleppa. Ukončete boje, vyzývají USA Rusko

Číst článek

Dopad ruských náletů u Aleppa zatím není znám. Tvrdé boje v této oblasti mezi Asadovou armádou a protivládními rebely - které podle AFP prospívají džihádistům z Fronty dobytí Sýrie, původně Fronty an-Nusra - si ale podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) už vyžádaly na obou stranách desítky mrtvých.

Organizace podle agentury AFP rovněž uvedla, že granáty odpálené protivládními silami v pondělí zabily tři desítky civilistů v části kontrolované Asadovými vojáky.

Povstalci zahájili v neděli ofenzivu na jihu Aleppa s cílem uvolnit z obležení čtvrti, které ve druhém největším syrském městě ovládají. Chtějí tak obnovit zásobovací cesty a zabránit vládním jednotkám, aby se zmocnily celého Aleppa.

Toto centrum severní Sýrie je rozděleno od roku 2012. Asadově armádě se daří držet povstalecké čtvrti v obklíčení od 17. července. Ve východní části Aleppa tím uvízlo na 200 tisíc civilistů. Syrská a ruská vláda zahájily minulý týden ve čtvrtek humanitární operaci, když otevřely koridory pro civilisty a pro povstalce, kteří se chtějí vzdát. Asad slíbil amnestii pro ty, kteří odevzdají zbraně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme