KLDR odpálila další balistickou raketu. Uletěla zhruba tisíc kilometrů a spadla do moře

Severní Korea ve středu odpálila další balistickou raketu do Japonského moře. Uletěla zhruba tisíc kilometrů. Podle americké armády vypustila KLDR dvě střely středního doletu. Jedna z nich ale vybuchla krátce po startu. Test svědčí podle Japonska o tom, že Pchjongjang chce zaútočit na sousední státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystřelení rakety

Vystřelení rakety | Foto: CC0 Public domain

Severokorejci střelu podle jihokorejské armády odpálili z provincie Hwanghe namdo, která se nachází jihozápadně od hlavního města Pchjongjangu.

Podle severokorejského vládního zdroje šlo o střelu typu Rodong, která je vylepšenou verzí sovětské rakety Scud. Tato raketa středního doletu je schopná zasáhnout nejen celou Jižní Koreu, ale také velkou část Japonska.

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že Severní Korea vážně ohrozila bezpečnost jeho země. „Severokorejská raketa dopadla do výlučné ekonomické zóny Japonska. Protestuji proti tomuto činu, který je v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Japonsko to bude řešit ve spolupráci se Spojenými státy a Jižní Koreou," řekl Abe.

Raketový test už odsoudily také Spojené státy a upozornily, že jsou připraveny chránit svoje spojence a dál úzce spolupracovat s Jižní Koreou a Japonskem na udržení bezpečnosti v regionu.

„Jsme nadále připraveni odpovědět společně s našimi partnery po celém světě na další provokace ze strany KLDR. Stejně tak jsme připraveni bránit sebe i naše spojence před jakýmikoli útoky nebo provokacemi," informovala Julia Masonová z amerického ministerstva zahraničí s tím, že odpaly raket jen zvýší odhodlání mezinárodního společenství čelit podobným akcím.

USA chtějí v Jižní Koreji umístit protiraketový štít THAAD

Podobné reakce Severní Korea nebere moc vážně. Soul se ale nedávno dohodl s Washingtonem na mnohem razantnějším řešení.

Spojené státy chtějí v jižní části Korejského poloostrova umístit vyspělý protiraketový štít THAAD, který by vyvažoval severokorejskou hrozbu. Pchjongjang tento krok kritizoval a pohrozil odvetou.

Systém dokáže zaměřit blížící se nepřátelskou střelu a vyslat proti ní obrannou střelu, která váží asi 900 kilogramů. Přibližně minutu před tím, než by zasáhla cíl, ji zničí. THAAD je navíc navržen tak, aby nepřátelská střela neexplodovala. Předpokládá totiž, že střela nese jadernou, chemickou nebo biologickou hlavici, takže následky výbuchu by byly fatální.

Test balistických raket byl prvním od 19. července, kdy KLDR odpálila tři střely. Všechny měly uletět přibližně 500 až 600 kilometrů a dopadnout opět do Japonského moře. Šlo údajně o dvě někdejší sovětské rakety typu Scud a jednu její vylepšenou verzi Rodong.

Severní Korea (KLDR) - balistické rakety | Foto: Český rozhlas

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme