Řidiči autobusů kvůli platům hrozí stávkou. Na ministerstvu se sejdou se zaměstnavateli

Řidiči linkových autobusů chtějí alespoň 130 korun na hodinu a lepší pracovní podmínky, jinak hrozí stávkou. O platech proto ve středu budou jednat odboráři s ministerstvem práce a zaměstnavateli. Resort už připravil předpis, který by řidičům garantoval minimální mzdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálkový autobus, řidič

dálkový autobus, řidič | Foto: Eva Odstrčilová

Odboráři upozorňují, že řidiči linkové dopravy v krajích trpí stále větším stresem a nedostatkem odpočinku, a to za 60 až 85 korun na hodinu.

Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka už některé firmy nemůžou ani vypravit všechny spoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odboráři se kvůli platům řidičů autobusů sejdou na ministerstvu práce se zaměstnavateli. Jak vypadají návrhy jednotlivých stran, řekla Lenka Jansová

„Kromě mzdových problémů se k tomu vrší pracovní podmínky, jak ochrana zdraví, tak bezpečnost silničního provozu. Řidiči jsou unavení, přetěžovaní. Tráví 300 a mnohdy i více hodin na pracovišti v měsíci,“ popsal.

Odbory proto chtějí řidičům garantovat minimální mzdu 130 korun na hodinu.

„Při kombinaci dalších forem odměňování se částce budeme přibližovat,“ řekl o předpisu připraveném ministerstvem práce a sociálních věcí Pert Hůrka z tohoto úřadu.

Vláda by předpis mohla schválit už 24. srpna a hned by začal platit.

Zaměstnavatelé doporučují, aby kraje provozovatele autobusové dopravy nevybíraly jen podle nejnižší ceny. Vyhrávají tak firmy s nejnižšími mzdami pro řidiče.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme