Jak rychle by Bolt zaběhl míli? Nikdy to nezkoušel, prozradil jeho agent

Sprintuje rychlostí jako nikdo na světě. Jamajčan Usain Bolt je světovým rekordmanem v běhu na 100 i 200 metrů. Běžečtí nadšenci se ale dlouhá léta ptají, za jak dlouho by Jamajčan zvládl míli. Jejich agent jim poslal stručnou odpověď: Bolt nikdy takovou vzdálenost neběžel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamajský sprinter Usain Bolt (vpravo) s britským běžcem dlouhých tratí Mo Farahem

Jamajský sprinter Usain Bolt (vpravo) s britským běžcem dlouhých tratí Mo Farahem | Zdroj: Reuters

Redaktoři amerického magazínu The New Yorker se zamysleli. Za jak dlouho by asi Usain Bolt, nejrychlejší muž planety, zaběhl trať dlouhou 1,6 kilometru?

Kolem otázky, na kterou se často ptají běžečtí nadšenci i odborníci, vznikají spory. Boltův agent Ricky Simms dal všem zvědavým stručnou odpověď: „Usain míli nikdy neběžel,“ sdělil. Simms si ani netroufl tipovat, v jakém čase by to jeho klient zvládl.

Tělo má při sprintu a běhu na delší vzdálenost naprosto odlišné požadavky. Král míle, jak přezdívali marockému běžci Hichamu El Guerroujovi, ji v roce 1999 zaběhl v čase 3:43,13 a dodnes drží světový rekord.

Hrstka těch, kdo zaběhli míli v podobném čase, měla podobnou stavbu těla. Bolt patří mezi urostlé atlety. Je o dvacet centimetrů vyšší než El Guerrouj a jeho svalnaté tělo váží přes 90 kilogramů.

Když v roce 2009 v Berlíně ve svých 22 letech zaběhl stovku ve světovém rekordu 9,58 sekundy, průměrně běžel rychlostí 37,5 kilometru za hodinu. V maximu dosáhl rychlosti ještě o šest kilometrů za hodinu vyšší.

O kolik by průměrná rychlost Bolta klesla v běhu na jednu míli, když jeho nejlepší čas na dvoustovce je 19,19 sekundy (průměrná rychlost 37,5 km/h) a na čtyřstovce 45,28 (31,8 km/h)? Zaběhl by míli pod pět minut?

Experti i běžci se můžou po agentově prohlášení dohadovat dál. Vzhledem k tomu, že Bolt dosud míli neběžel, pravděpodobně to nepotřeboval.

A nejspíš ani nebude, pakliže nebude chtít napodobit Carla Lewise, bývalého amerického sprintera a devítinásobného zlatého medailistu z olympijských her, který si v době své největší slávy vyzkoušel půl míli. Nezaběhl ji ani pod 2:16.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme