Ekologové testovali dětské boty. Ve většině našli olovo i nebezpečné ftaláty

Sedm z osmi kontrolovaných párů dětské letní obuvi obsahovalo škodlivé ftaláty nebo olovo. Odhalily to laboratorní testy, které si nechala udělat česká ekologická organizace Arnika. Sdružení už proto dalo podnět České obchodní inspekci, aby výrobky prověřila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekologové testovali dětské boty na léto. Našli toxické olovo i nebezpečné ftaláty

Ekologové testovali dětské boty na léto. Našli toxické olovo i nebezpečné ftaláty | Foto: Iveta Vávrová | Zdroj: Český rozhlas

Plastové boty nakoupilo sdružení v obchodech s levnější obuví, ani jedny ale nebyly z tržnice. Všechny páry pocházely z Číny.

„Pakliže je bota vyrobena z PVC nebo obsahuje prvky PVC, tak se tam s velkou pravděpodobností objevují ftaláty. Také jsme u jedněch botiček zjistili vysoké hladiny olova," sdělila expertka na toxické látky ve spotřebním zboží Miroslava Jopková ze sdružení Arnika.

Ve vzorcích bylo osm až 44 procent ftalátů, obsah olova převyšoval normu sedmdesátkrát. Velké množství ftalátů obsahovaly podle ekologů ozdoby na botách připomínajících obuv značky Crocs. Hodně jich bylo také v částech obuvi, která přichází do kontaktu s pokožkou na citlivějších částech nohy, jako je nárt.

„Boty, které jsme nechali analyzovat, přichází do přímého kontaktu s kůží. V případě dětí je také těžké přesně vymezit, zda si s botou nebudou také hrát,“ dodala Jopková.

Ftaláty se v těle chovají jako hormony, poškozují rozmnožovací ústrojí, játra a mohou souviset se vznikem astmatu a rakoviny. Olovo nepříznivě ovlivňuje nervový systém dětí, způsobuje poruchy chování a snižování intelektu.

Zákon zakazuje výrobu dětské obuvi z plastů do určité velikosti, zmiňuje ale jen uzavřenou obuv. Letní sandály a pantofle pod něj tedy nespadají.

„Současná legislativa spotřebitele před negativním působením ftalátů v podstatě nechrání. Použití rizikových ftalátů je zcela legální také v pláštěnkách nebo podlahových krytinách,“ upozornila Jopková.

Anna Jadrná, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme