Kočko a jeho Orchestr boduje v evropském žebříčku world music

Tomáš Kočko a jeho Orchestr se svojí letošní deskou Velesu bodují v evropském žebříčku World music charts Europe (WMCE). Novináři z evropských rádií ho aktuálně posunuli do první desítky této prestižní hitparády. ČTK o tom za vydavatelství Indies scope informoval Přemysl Štěpánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kočko ve Studiu 1

Tomáš Kočko ve Studiu 1 | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

"Mám obrovskou radost. Jedna věc je dostat se do Top 20 a druhá udržet se i další měsíc. Navíc ten skok! Desátá příčka s autorským albem, to je paráda," reagoval Tomáš Kočko.

Publicisté a dýdžejové, kteří sestavují evropskou hitparádu WMCE, pravidelně vybírají z více než dvou stovek alb. Deváté řadové album Tomáše Kočka se objevilo v tomto žebříčku již minulý měsíc na 19. místě, což byl odrazový můstek pro aktuální desáté místo.

Tuzemské kapely se v žebříčku umísťují jen velmi výjimečně, v první desítce se doposud prosadila alba Faÿt kapely Čankišou (10. místo), Reprezent (3.) a Romano Hip Hop (8.) od Gipsy.cz a nahrávka Fonók (5.) formace Dva.

Název Velesu nové nahrávky Tomáše Kočka & Orchestru vzývá pohanského boha. Po albu věnovaném bohyni země a hojnosti Živě se Kočko obrací k pánovi zásvětí, jenž střeží řád a čas. Nahrávka nabízí jak zadumané skladby, tak i skočné písně. Kočko propojil skladby inspirované folklórními motivy s vrstevnatými vícehlasy a zároveň využil rockové kytary a postupy.

V současné době Kočko zvažuje nabídku maďarské kapely CimbalimBand nahrát novou společnou desku. Prolnutí moravského a maďarského pohledu na použití cimbálu a dalších tradičních nástrojů se plánuje na rok 2017.

Tomáš Kočko & Orchestr jsou dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku v kategorii world music. S tvorbou inspirovanou moravskou tradicí i moderními žánry objíždějí Evropu od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme