Exkluzivní příběh syrské uprchlice o cestě na olympiádu převezme od Českého rozhlasu i BBC

Z rozbombardovaného Damašku až na olympijské hry do Ria – to je příběh Yusry Mardini, osmnáctileté syrské plavkyně. Yusra je součástí týmu uprchlíků na olympijských hrách a její statečnost dojala celý svět. Den před startem letních olympijských her v Riu de Janieru odvysílá Český rozhlas na stanici Radiožurnál druhý díl exkluzivního dokumentu o jejím životním příběhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská plavkyně Yusra

Syrská plavkyně Yusra | Foto: Lâm Duc Hiên

Dokument od Českého rozhlasu převezme a odvysílá i britská BBC. Mezi oběma veřejnoprávními médii jde o mimořádnou a první spolupráci tohoto druhu.

Exkluzivní dokumentární série s názvem Yusra plave o život přináší silný příběh o statečnosti a odvaze osmnáctileté plavkyně, která uprchla před válkou a strastiplnou cestou se dostala do Německa.

Na útěku pomáhala druhým

Během cesty na moři pomohla Yusra společně se sestrou zachránit několik lidských životů, když odtáhly vlastními silami ke břehu porouchaný člun.

Yusra plave o život: Cesta syrské uprchlice z Damašku do olympijského Ria

Číst článek

V Německu se pak dostala do sportovního týmu a posléze si splnila životní sen – probojovala se mezi desítku vyvolených sportovců, kteří společně utvoří olympijský tým složený z uprchlíků.

„Yusra Mardini je nyní středem zájmu světových médií. Krátce před hrami dostala na dvě stě žádostí na rozhovory z celého světa. A na její příběh má prakticky celosvětovou rozhlasovou exkluzivitu právě Český rozhlas,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Jedinečný přístup, chválí BBC

Její putování přes Egejské moře do Evropy totiž zachytila spolupracovnice Radiožurnálu Magdalena Sodomková a její přítel, francouzský fotograf Lam Duc Hien.

Zavoralova slova potvrzuje editor dokumentární redakce BBC John Gouide. „O téma migrace jako jednu z velkých otázek a problémů, kterým dnes svět čelí, je obrovský zájem. Pak je tu také obrovský zájem o olympijské hry - mnohé posluchače zajímá sport. V Londýně byla minulá olympiáda, a proto se lidé těší na olympiádu v Riu,“ řekl Goudie.

A příběh Yusry podle něj obě tyto věci jedinečným způsobem propojuje. „Myslím, že to, co nám naši partneři v Českém rozhlase nabídli, je jedinečný přístup k jejímu příběhu. Ten je svým způsobem globální výzvou,“ dodal editor slavné BBC.

V premiéře zazní jednotlivé díly ve vysílání Českého rozhlasu – Radiožurnál, BBC Radio 4 a BBC World Service. Další díly série jsou naplánované na začátek září 2016 a jaro 2017.

Jedna z milionu

Spuštěna také byla unikátní webová stránka, kde si lze poslechnout příběh Yusry Mardini tak, jak jej zažila a zaznamenala Magdalena Sodomková. S ní se můžete vydat na cestu, projít si celou trasu a vyhledat si veškerá fakta. A navíc: v 17.00 přidáme druhý díl Yusřiny pozoruhodné cesty z vybombardovaného Damašku do olympijského bazénu.

S reportérkou Magdalenou Sodomkovou a fotografem Lam Ducem Hienem se Yusra potkala na útěku ze Sýrie v srpnu 2015. Byla jen jednou z milionu uprchlíků, kteří se v rámci největší migrační vlny v historii vydali do Evropy.

Yusra - Foto:  ČRo

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme