'Chci vědět, co se stalo.' Syn se oběsil v cele na tkaničce, matka bude chtít po policii odškodné

Zásahová jednotka si pro něj přijela kvůli krádeži kabelů, z policejní stanice se však již nikdy nevrátil. Petr Klamicer se oběsil v cele na tkaničce od mikiny. Policie vinu na smrti odmítá. Klamicerova matka tvrdí, že jí dodnes nikdo neřekl, co přesně se synovi stalo, kdo za to může a jak bude potrestán. Kvůli dosud neznámé tragédii se chystá vymáhat odškodnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyrozumění inspekce k případu Petr Klamicera

Vyrozumění inspekce k případu Petr Klamicera | Foto: Český rozhlas

"Chci se dozvědět, co se stalo a proč se to stalo. Kdyby to bylo venku nebo kdekoliv. Ale tam, kde by měl být hlídán... I když udělal průšvih, proč ho nehlídali?" ptá se Zdeňka Bečvaříková na ulici před rodinným domkem v Praze - Radotíně. I když její syn zemřel před půl rokem, s jeho smrtí se dodnes nesmířila. Zanechal po sobě přítelkyni a čtyřletou dcerku.

Kromě ztráty potomka Bečvaříkovou trápí i další věc. Doteď neví, co se vlastně osudného 28. ledna v cele policejní služebny v Nádražní ulici na pražském Smíchově, kde jejího syna policie držela, stalo. "Mně zatím nic neřekli, jen mi poslali dopis, že se oběsil v cele. To je vše. Jinak nevím vůbec nic," stěžuje si.

Její syn podle všeho nebyl žádný svatoušek a přivydělával si mimo jiné krádežemi kabelů. Policie se o něj zajímala i kvůli držení zakázané zbraně. 28. ledna dopoledne si proto pro něj do ulice Vykoukových v Radotíně k restauraci Sokolovna přijela rovnou zásahová jednotka. Krátce před tím dostala policie echo, že do sběrny v okolí vrátil společně s komplicem podezřele velké množství kabelů z drahých kovů.

Odvezli ho na služebnu a pak už ho nikdo neviděl
"Jeho parťáka čapli jako prvního, Petra tam vylákal. Přijel a oni na něj už čekali, odvezli ho na služebnu a pak už ho nikdo neviděl," líčí policejní akci Klamicerův dlouholetý známý Jan Košťál. Co přesně se dělo poté, ví jen z doslechu. Jisté pouze je, že kolem 19. hodiny večerní, několik hodin od zadržení, Klamicer zemřel na udušení přímo v cele.

"Bylo nám řečeno, že se oběsil na tkaničce od kapuce, kterou oni nemohli vyndat a nehlídali ho. Ale on byl takový kutil, že ji vyndal," popisuje Košťál. Verzi s oběšením na části oděvu Zpravodajskému webu Českého rozhlasu potvrdily i dva zdroje z policie.

Klamicer prý o sebevraždě mluvil, šlo ale těžko odhadnout, jak vážně ji zamýšlel. "On mi to říkal, že jestli půjde sedět, tak si to hodí. Věděl, že když ho zavřou, půjde na dlouho. Už seděl a byl v podmínce. Hrozilo mu nějakých šest let," vzpomíná Košťál.

Co říká zákon o Policii České republiky:
Před umístěním osoby do cely je policista oprávněn přesvědčit se, zda tato osoba u sebe nemá zbraň nebo jinou věc způsobilou ohrozit život anebo zdraví a takovou věc odebrat. Za tímto účelem je oprávněn provést prohlídku osoby. Je-li věcí podle věty první zdravotní pomůcka, jejíž odnětí způsobuje psychickou nebo fyzickou újmu, musí být pro odebrání zvláštní důvod.

Pražská policie odmítá půl roku starý a dosud neznámý případ obšírněji komentovat . "Mohu potvrdit, že z kraje ledna v jedné z pražských služeben došlo k úmrtí zadržené osoby umístěné v policejní cele," uvedla pouze mluvčí Iveta Martínková.

Jak je možné, že policisté Klamicera neuhlídali a zda něco před jeho zavřením do cely podcenili, odmítla mluvčí pražské policie vzhledem ke stále probíhajícímu vyšetřování říct. Na Policejním prezidiu nejprve pouze odkázali na zákon o policii. Podle něj je policista před umístěním osoby do cely oprávněn přesvědčit se, zda dotyčný u sebe nemá zbraň nebo jinou věc způsobilou ohrozit život anebo zdraví a takovou věc odebrat. Jinými slovy, je pouze na jeho úvaze, zda zadrženého zkontroluje.

Běžná praxe je však podle prezidia jiná. "V uvedeném paragrafovém znění je uvedeno: policista je oprávněn. Nicméně neznamená to, že by policisté tuto kontrolu prováděli v ojedinělých případech, ba naopak. Policisté provádějí vždy takovou kontrolu, a pokud ji neprovedou, to záleží vždy na okolnostech konkrétní situace," napsala mluvčí Ivana Nguyenová.

Náměstek: Neznám okolnosti
Zpravodajský web Českého rozhlasu se kvůli případu obrátil rovnou na náměstka pražské kriminálky Ivana Smékala. Ani on však nechtěl možné pochybení podřízených rozebírat. "Neznám okolnosti a bylo by neseriózní vysvětlovat, jak se to stalo nebo jestli někdo pochybil. Případ převzala policejní inspekce," reagoval na dotaz.

Generální inspekce bezpečnostních sborů věc skutečně vyšetřovala, v polovině července nicméně došla k závěru, že za Klamicerovu smrt není nikdo z policistů trestně odpovědný. "Nebylo zjištěno, že by se jednalo o podezření z trestného činu, a bylo rozhodnuto o odevzdání této věci k rukám ředitele Krajského ředitelství pražské policie ke kázeňskému projednání," řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Případ tak nyní leží opět u pražské policie a skončí maximálně kázeňským trestem.

Vyrozumění inspekce k případu Petr Klamicera | Foto: GIBS

Chci vědět, co se stalo
Klamicerova matka však již nechce čekat a obrátila se na advokáta. Po policii bude kvůli synově smrti žádat odškodnění. "Jsem vynervovaná. Chci se s ním už konečně rozloučit, abych mohla klidně žít. Abych věděla, že už není, ale proč to udělal, jakým způsobem, jak je to možné? Nebyl hlídaný? Vždyť nebyl ani odsouzený," opakuje se slzami v očích.

Její syn je teprve druhým člověkem, který si od roku 2010 vzal v cele předběžného zadržení život. Policejní prezidium eviduje pouze jedinou podobnou událost před šesti lety.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme