Parkovací místa v nových zónách v Praze dostanou pouze rezidenti. Bydlet v pronájmu nestačí

Už za tři týdny začnou v Praze platit nové parkovací zóny. Úředníci Prahy 6 zatím vydali přes sedm tisíc registrací. Celkem jich ale bude potřeba přibližně 30 tisíc. Lidé zatím o povolení velký zájem nemají. A to ani přesto, že získat ho může být problém. Bydlet v pronájmu totiž nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkovací zóny v Praze

Parkovací zóny v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Musela jsem si nechat změnit trvalé bydliště, což znamená nechat si vystavit nový občanský průkaz., takže jsem strávila spoustu času na úřadech. Navíc jsem si musela nechat převést auto, které využívám, ale není psané na mě,“ popisuje Monika Veselá z Prahy 6.

Trvalé bydliště je jedna z podmínek, aby lidé parkovací oprávnění získali. Podle úředníka Ondřeje je to také nejčastější dotaz na přepážkách výdejny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trvalé bydliště je jedna z podmínek, aby lidé parkovací oprávnění získali

„Lidé se ptají především na to, jestli musí mít trvalý pobyt na Praze 6, když chtějí zřídit oprávnění, nebo jestli jim stačí nájemní smlouva. Taky jestli zároveň musí vlastnit vozidlo nebo jestli ho mohou mít půjčené od fyzických osob či příbuzných,“ uvádí úředník Ondřej.

Vydání nového občanského průkazu může trvat měsíc. K prokázání trvalého bydliště ale stačí předložit potvrzení o změně. Lidé by přesto neměli podle mluvčího Prahy 6 Martina Churavého s vyřízením otálet.

„Pokud mají platnou nájemní smlouvu tak v souladu se zákonem o evidenci obyvatel mají poměrně jednoduchou možnost přihlásit se a mohou tady potom opravdu veškeré benefity konzumovat,“ říká Churavý.

Pro parkovací oprávnění si přijde do výdejny na Praze 6 průměrně 300 rezidentů denně. Na vyřízení zatím čekají jen několik minut.

Největší nápor očekává radnice v posledním týdnu před spuštěním parkovacích zón. Plánuje proto prodloužit otevírací hodiny nebo oprávnění vydávat i o víkendu.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme