Dánští muslimové jsou ochotní pohřbít vraha kněze. Ti francouzští to odmítli

Dánští muslimové jsou připraveni pohřbít jednoho z islamistických vrahů francouzského kněze Jacquesa Hamela. Reagovali tak na odmítnutí muslimské komunity ve Francii pohřbít Adela Kermichea s poukazem na to, že by tím byla pošpiněna jejich náboženství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimové navštíví i samotný kostel v Saint Étienne du Rouvray

Muslimové navštíví i samotný kostel v Saint Étienne du Rouvray | Zdroj: Reuters

S nabídkou přišla dánská muslimská organizace Islámská nadace, která se například postarala už o pohřeb dánského islámského extremisty palestinského původu Omara El-Husseina. Ten v únoru 2015 spáchal dva atentáty v Kodani.

Předseda Islámské nadace Kasem Said Ahmad řekl dánskému deníku Jyllands-Posten, že je nepřijatelné odmítnout pohřbít svého souvěrce. „Je to lidské právo být pohřben," zdůraznil. Zároveň ale samotnou vraždu odsoudil.

Po úterním pohřbu kněze Hamela není jasno ani pro druhého vraha Abdela Malika Petitjeana. Francouzská média podotýkají, že pokud jim bude odepřen muslimský pohřeb, čeká je umístění na obecním hřbitově podobně, jako se to stalo předchozím atentátníkům.

Teprve 19letý Kermiche vtrhl koncem července se stejně starým Petitjeanem do kostela v severní Francii, kde drželi v zajetí šest lidí a pak zavraždili 85letého kněze Hamela.

Policisté útočníky zastřelili. Teroristická organizace Islámský stát krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Chladnokrevné zavraždění katolického duchovního a zranění třech rukojmích spáchané islamisty v severozápadní Francii odsoudila mimo jiné řada tamních muslimů.

Zavražděný kněz se zasazoval o dialog křesťanů s muslimy. Z podílu na přípravě útoku na kostel byli podle deníku Ouest-France obviněni a zatčeni tři francouzští radikální muslimové.

Útok na kněze v Normandii je dalším v řadě atentátů, které postihly Francii od začátku loňského roku. Jen dvanáct dní před vraždou v Saint-Étienne-du-Rouvray se udál teroristický útok v Nice na jihovýchodě země, při kterém džihádista za volantem kamionu zabil 84 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme