Čekání na olympijskou pochodeň na vlastní kůži: hodiny zpoždění, protesty a gumové projektily

Olympijská pochodeň zažila na své cestě Brazílií další protest. Na předměstí Ria de Janeira policie zasáhla proti protestujícím při jejím průjezdu. Jeden z nosičů se po cestě spuštěním kalhot přidal k nejnovější formě protestu proti úřadujícímu prezidentovi Michelu Temerovi. Na riodejaneirském předměstí v Nova Iguaçúi čekal na pochodeň společně s obyvateli i redaktor Českého rozhlasu - několik hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijskou pochodeň zapálila prezidentka Dilma Rousseffová a předala ji volejbalistce Fabianě

Olympijskou pochodeň zapálila prezidentka Dilma Rousseffová a předala ji volejbalistce Fabianě | Zdroj: Reuters

Ještě před tím v centru Ria při předání pochodně obnažil jeden z nosičů zadní část těla s nápisem „Temer pryč“. Tento způsob protestu je v Brazílii čím dál oblíbenější.

Michel Temer zatím dočasně nahradil v nejvyšší funkci levicovou prezidentku Dilmu Rousseffovou. Ta čeká na definitivní rozhodnutí o odvolání, Senát o tom bude jednat hned po olympijských hrách.

Ve městě Duque de Caxias čekala na pochodeň čekala i demonstrace učitelů. Rozšířila se zpráva, že starosta za průjezd pochodně zaplatil velké peníze. Zasahovala policie.

Na pochodeň čekala na předměstí Ria v Nova Iguaçú se sourozenci a matkou Maria Eduarda Maria Vieirová da Conceiçãová. Přijeli s předstihem, ale teď už tu přešlapuje šest hodin. „Čekání se vyplatí, na lístky na olympiádu nemáme a tohle je zážitek na celý život,“ říká nadšeně.

Pochodeň stále nikde. Tři bratři se choulí pod kapucí, nejvíce se těší na fotbal a jiu jitsu – tradiční japonské bojové umění.

'Hoď na pochodeň kamenem'

Jejich maminka na videu v mobilu ukazuje, jak v sousedním městě při čekání na pochodeň někdo vyrobil vlastní z novin a proběhl mezi sroceným davem. Pak ale přiběhla opravdová, lidé začali házet kameny a lít vodu na protest proti politikům. A do davu začaly svištět gumové projektily.

„Špatně už to udělali, jednou už olympijské hry máme, ale nemáme léky, školy - takovéto protesty nám ale jen dělají ostudu a jsou zbytečné,“ říká Regina Maria Vieirová.

'Máme olympiádu, nemáme školy'

Zpoždění narůstá a už je 3,5 hodiny. Pochodeň nikde.

Saribes Fereira de Freitas říká, že přesnost zkrátka není brazilská vlastnost. Ale Brazilci jsou trpěliví, on už prý 50 let čeká na to, až se Brazílie stane zemí budoucnosti. Teď ale doufá, že jeho země uspořádá krásný svátek sjednocující celou planetu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme