Exkluzivní dokument o syrské plavkyni Yusře Mardini odvysílá i BBC

Na olympijském slavnostním ceremoniálu se objeví i tým uprchlíků. Jeho vlajku pravděpodobně ponese syrská plavkyně Yusra Mardini. Tato dnes osmnáctiletá dívka při útěku z Turecka do Řecka táhla s několika dalšími rozbitý člun a tím zřejmě zachránila život mnoha lidí.

I kvůli tomu se stala hvězdou a štáby novinářů z celého světa o ní a s ní chtějí natáčet. Jenže exkluzivní přístup má pouze belgická televize a Radiožurnál. Proto dnes v 17 hodin vysíláme druhý díl dokumentu o její cestě do Ria.

Dokument vypráví příběh o tom, jak se z neznámé dívky na útěku stává hvězda, která míří do Ria. Uslyšíte, jak Yusra začínala v Berlíně, jak se dostala znovu k plavání, kdo jí pomohl a kdy se to zlomilo.

Až k Yusře domů se z novinářů celého světa dostává pouze Magdalena Sodomková – spolupracovnice Radiožurnálu, která Yusru, ještě neznámou dívku, potkala na Balkáně a sledovala její cestu do Německa.


Radiožurnál plánuje odvysílat celkem 4 dokumenty o Yusře Mardini. Ten druhý uslyšíte dnes krátce po 17. hodině.

„Yusra Mardini je nyní středem zájmu světových médií. Krátce před hrami dostala na dvě stě žádostí na rozhovory z celého světa. A na její příběh má prakticky celosvětovou rozhlasovou exkluzivitu právě Český rozhlas,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Český rozhlas dokument nabídl BBC. Ostřílení producenti okamžitě pochopili, že mají sólokapra, a vstoupili do koprodukce. Proto také mohla Magdalena odjet kvůli dalšímu dílu za Yusrou do Ria.

autor: lsm
Spustit audio