Školství chce znovu zavést mistrovské zkoušky, mají navrátit hrdost k řemeslu

Po šedesáti letech se vrací mistrovské zkoušky. Navrhlo je ministerstvo školství. Pokud novela projde, mohla by začít platit příští rok v červenci. Řemeslníci by díky nim mohli získat celostátně uznávaný dokument, který doloží jejich dovednosti. Dlouhodobě zkoušku požadují zaměstnavatelé. Zkouška má navrátit hrdost řemeslu a být zárukou pro zákazníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řemeslník vs hodinový manžel (fotokoláž)

Řemeslník vs hodinový manžel (fotokoláž) | Foto: amazon.com, Fotobanka Pixabay

Adepti na "mistry řemesla" budou navrhovat a vytvářet mistrovské dílo. Budou taky muset prokázat, že umí kompletně zpracovat zakázku, a musí vědět, co je potřeba k založení a vedení firmy včetně přehledu o účetnictví a daňových povinnostech.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků, která na přípravě zkoušky spolupracuje s ministerstvem školství už několik let, by mohla napravit vzat Čechů k řemeslu.

Nekvalitní práci hodinových manželů nevyreklamujete. Spor by řešil soud

Číst článek

„Do určité míry jsme si zde vytvořili prostředí, kde se degraduje řemeslo. Hodinovým manželům říkáme řemeslníci, rezignujeme na kvalifikaci, nemáme zde vytvořenou hrdost k profesi, k cechu. Výsledkem je potom to, že mladí lidé na řemesla nechtějí jít,“ říká Havlíček.

Mistrovská zkouška by podle něj byla i zárukou pro zákazníky.

Zákazník bude vědět, že má co dočinění s tím, kdo má nejvyšší kvalifikaci, nejvyšší vzdělání. Jak ve smyslu praktického, tak i teoretického – musí znát všechny normy a bezpečnost práce,“ dodává Havlíček.

Mistrovská zkouška sice nebude u některých učňovských oborů nahrazovat maturitu, jak se dřív plánovalo, ale školy ji budou uznávat jako profilovou část maturity. Takže držitelům mistrovské zkoušky by stačilo doplnit si společnou část maturity. A mistrovská zkouška by také měla zjednodušit založení živnosti, protože bude dokládat kvalifikaci.

Mistrovské zkoušky u nás dřív existovaly. V 50. letech minulého století ale zmizely spolu s tím, jak komunisté zrušili živnosti.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme