Těžební firma OKD se s odboráři dohodla na způsobu vyplacení mezd za červenec

Vedení společnosti OKD se dohodlo s hornickými odbory na způsobu výplaty mezd za červenec. Těžební firma je v insolvenci a nemá dost peněz pro všechny zaměstnance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Příští čtvrtek dostane 91 procent všech zaměstnanců OKD výplatu v plné výši - bez ohledu na to, zda fárají nebo pracují na povrchu v kanceláři.

„Pouze u 800 zaměstnanců, ti mají nadprůměrné mzdy, bude mzda rozdělena do dvou částí. Zálohovou část obdrží v řádném výplatním termínu ve výši 20 tisíc korun a doplatek nejpozději do konce týdne do 19. srpna,“ říká mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Firma původně navrhovala, aby horníci dostali plné platy a technicko-hospodářští pracovníci jen polovinu s tím, že druhá část dorazí se zpožděním. Předseda hornických odborů Jaromír Pytlík to odmítl.

„Já bych nerad rozděloval zaměstnance mezi TH zaměstnance a dělníky. Máte profese dělnické, které mají vyšší příjmy než TH zaměstnanci a naopak jsou TH zaměstnanci, kteří mají velmi nízké příjmy, mohou to být některé například operátorky, takže toto rozdělení není správné,“ vysvětlil.

Management společnosti si vyplatí odměny až poté, co budou mít všichni zaměstnanci OKD peníze na účtu.

700milionová půjčka od státu

Vláda se minulý týden dohodla, že OKD půjčí skrz státní podnik Prisko 700 milionů korun. Podle dřívějších informací má jít z půjčky asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice.

Těžební společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu podala sama na sebe insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Pohledávky už u soudu přihlásilo přes 500 jejích věřitelů.

V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12 tisíc lidí, se dál těží uhlí. O budoucnosti firmy budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou 11. srpna.

V případě reorganizace, kterou stát preferuje před konkurzem, plánuje firma uzavřít důl Paskov na konci letošního roku, uzavření dolu Darkov pak má následovat v roce 2017, důl Lazy v roce 2018, důl ČSA v roce 2021 a doly ČSM v roce 2023.

ČRo, Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme