Potvrdit trvalý pobyt všem Evropanům v Británii by trvalo 140 let, tvrdí studie

Podle studie Oxfordské univerzity by britským úřadům trvalo 140 let, pokud by měly podle současného systému potvrdit trvalý pobyt všem občanům Evropské unie, kteří žijí v Británii. Tento úkol je nejspíš v blízké budoucnosti bude čekat, jestli Britové po odchodu z Evropské unie skutečně omezí volný pohyb osob na ostrovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie, Velká Británie

Evropská unie, Velká Británie | Foto: CC0 Public domain

Britští experti vycházejí z údaje, že v posledních 5 letech byly britské úřady schopny vyřídit ročně zhruba 25 500 žádostí o trvalý pobyt. Pokud by tedy o jeho potvrzení po brexitu v krátké době požádalo všech 3,5 milionu Evropanů žijících v Británii, tamní úřady by se byly schopné s přívalem žádostí vypořádat až za zmíněných 140 let.

Ministerstvo vnitra po referendu o členství v unii oznámilo, že unijní občané, kteří už v Británii žijí, budou chráněni před plánovanými novými pravidly, která budou omezovat volný pohyb osob.

Autoři studie proto předpokládají, že budou muset získat doklad o trvalém pobytu, aby se tak úředně odlišili od nově příchozích Evropanů. Ti už se na rozdíl od těch stávajících nebudou moci volně usazovat a pracovat za kanálem La Manche.

Ředitelka výzkumného centra Madeleine Sumptionová zdůraznila, že bez ohledu na to, jak dlouho budou trvat vyjednávání o budoucích vztazích mezi Británií a evropskou sedmadvacítkou, britské úřady by měly začít s registrací Evropanů žijících na ostrovech co nejrychleji. Vzhledem k jejich počtu to podle ní bude úkol impozantních dimenzí.

Pokud totiž tito lidé nedostanou rychle potvrzení o svém legálním pobytu v Británii, mohli by mít například problémy při získávání práce.

Podle ředitelky centra by nová procedura měla být mnohem jednodušší než ta stávající, jinak hrozí, že velké množství Evropanů bude muset Británii opustit.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme