Pátrání po legendárním zlatém vlaku v Polsku začne za pár dní. Víme přesně, kam ho nacisté ukryli, tvrdí hledači

U polského Valbřichu začne 16. srpna hledání pověstného zlatého vlaku, oznámili to hledači pokladů Piotr Koper a Andreas Richter. Oba údajně přesně vědí, kam nacisté vlak s pokladem ukryli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemí v polském Walbrzychu

Podzemí v polském Walbrzychu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„To už bude definitivní rozhodnutí. Pak už nebude žádné asi nebo možná. Poznáme na sto procent, jestli tam ten vlak je, nebo není,“ řekl televizi TVN 24 mluvčí hledačů Andrzej Gaik.

Od loňského senzačního oznámení polských úřadů, že se vlak na 99 procent našel, stále není jasno. Terén okolo místa, kde má být ukrytý zřejmě v zasypaném tunelu, prohledali a vyčistili ženisté. Zjišťovali, jestli tam nejsou nastražené miny. Za necelé dva týdny na místě začne pracovat těžká technika.

Opancéřovaný vlak, který by měl být podle odhadů naložený zlatem nebo zbraněmi, ukryli do podzemí u města Valbřich na konci 2. světové války nacisté. Jeho polohu měl na smrtelné posteli prozradit někdo, kdo před více než 70 lety byl při ukrývání pokladu.

Odměna pro nálezce by měla být 10 procent z hodnoty vlaku. Předměty, u kterých lze vypátrat majitele či dědice, se budou vracet.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme